A Gyermekpszichológiai kérdések Facebook csoport új szabályzata

A Gyermekpszichológus BLOG Gyermekpszichológiai kérdések nevű, Facebook csoportjának szabályzatát olvashatod az alábbiakban, melyet belépéseddel elfogadsz, tudomásul veszel, és amely elolvasásával válaszolni tudsz a feltett, belépő kérdésekre. A csoportszabály, az új módosításokkal együtt 2021 áprilisától érvényes.
gyermekpszicholÓgiai kÉrdÉsek másolata (1)

Kedves Látogató!

Üdvözöllek itt a Gyermekpszichológus BLOG oldalán. Én Bojti Andrea, klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus vagyok. (Ismerj meg jobban ide kattintva.)

Mielőtt csatlakozol a Gyermekpszichológiai kérdések zárt Facebook csoporthoz, kövess nyugodtan az alábbi platformokon is. Ha alaposan szétnézel, egészen biztosan számos kérdésedre megtalálod a választ, hiszen a Gyermekpszichológus BLOG-on 2011 óta rendszeresen teszek közzé tartalmakat.

Mi ez a csoport, mit kaphatok, ha csatlakozom?

A Gyermekpszichológiai kérdések egy zárt támogató csoport. Alapvető célja, hogy a szülők kérdezhessenek gyermekeik pszichés fejlődésével, a gyermekpszichológia kérdéseit érintő kérdésekkel kapcsolatban és ezekről lehessen beszélgetni.

A célja a pszichoedukáció, a gyermekpszichológia szemléletének átadása a felelős, tudatos szülői átgondoláshoz. Ebben a szemléletben mindenki a legjobb szakértője saját életének és gyermekének, de az erőforrásai megtalálásához jól jön a szakmai és a sorstárs támogatás. Ebben segít a csoport!

Mire NEM alkalmas a csoport?

 • Ez a csoport alapvetően nem egy vegytiszta szakértői csoport. A kérdések sokasága miatt nem tudunk mindegyikre szakértőként válaszolni. Érdemes tehát kérdezés előtt a csoport keresőjét használni. Az évek során már a legtöbb témát érintő kérdésre érkezett szakértői válasz. A csoportban más szülők tapasztalatait is olvashatod.
 • A csoport nem helyettesíti az egyéni gyermekterápiát, családterápiát, szülőkonzultációt. Egyéni kérdésekre konkrét megoldásokat, biztos tippeket sajnos nem tudunk adni. Ehelyett támpontokat kaphatsz az átgondolásra, az elindulásra.
 • A csoportban nem folytatunk távdiagnosztikát. Nem elemzünk orvosi és pszichológiai leleteket valamint gyermekrajzokat, pszichológiai teszteket! Kérlek ilyen kérdést ne tegyél fel és kommentben se javasolj!

Mire figyeljek a jelentkezésemkor?

Az első és legfontosabb, válaszolj az ott feltett összes adminkérdésre, ehhez ezen szabályzat elfogadása, átolvasása nélkülözhetetlen, és a jelszót is itt találod, amit meg kell adnod. Ha nem válaszolsz a kérdésekre, maradéktalanul, 3 nap után töröljük jelentkezésed. Újra természetesen ezután is próbálkozhatsz.

Nem nyer bebocsátást a nagyon friss regisztrációjú, ismerősök és profilkép nélküli, beazonosíthatatlan és fantázianevet használó jelentkező sem, hacsak nem tisztázza, igazolja magát adminoknál. 

Fontos: ha segítségre szorulsz, mielőbb fordulj szakemberhez, személyesen! 

Az online csoportok nem helyettesítik a szakemberrel folytatott személyes tanácskozást, vizsgálatot, kezelést. 

Amit ebben a csoportban posztolunk, az ki nem juthat, hiszen ez egy pszichológiailag védett csoport! Aki akár személyes képet, akár csak történetet, hozzászólást kivisz innen, bármilyen formában (a képernyőfotó is beletartozik), azt felszólítás nélkül, véglegesen töröljük a csoportból. Ha más csoportból is azt az információt kapjuk egy felhasználóról, hogy információt visz ki valahonnan, az nálunk is a tagsága végét jelenti, ha meggyőződtünk mi magunk is erről. Trollok mindig lesznek, így garantálni nem tudjuk és felelősséget sem vállalunk arra az esetre, ha valami mégis kijut a zárt csoportból. A felelősség a posztolóé. Ha tudomásodra jut, hogy innen bármi kikerült, azonnal jelezd az adminok, moderátorok egyikének! 

A posztok kikerülése – mi és hogyan?

A posztok beküldése után minden esetben az admin, moderátor engedélyezése szükséges ahhoz, hogy azok aztán meg is jelenjenek a csoport falán. A tagok által beküldött posztok kizárólag akkor mennek ki a csoportban (vagyis akkor engedélyezzük őket), ha a csoportszabálynak maradéktalanul megfelelnek, és az admin/moderátor jóváhagyja.

Van lehetőség anonim posztolásra is, ha valamiért nem szeretnéd kérdésed, arcod vállalni: a kitenni vágyott posztok szövegét kizárólag úgy tudjuk fogadni, ha beírod azt posztként, rögtön az elején jelezve, hogy legyen anonim! Az adminok, moderátorok privát profiljára, messengeren küldött üzenetekre, anonim posztos kérdésekre, kérésekre nem vagyunk kötelesek válaszolni, és sokszor észre sem vesszük, hiszen az engedélykérős, illetve a szűrt kérések mappában landolnak.

Ha semmilyen választ nem találtál a kérdésedre és úgy érzed nagyon komplex, nagyon egyedi a probléma, nem lehet 5-10 sorban megfogalmazni- kisregény és folytatásos kommentfolyam helyett kérj egyéni pszichológiai segítséget. A csoportban nem történik egyéni eset szakértés! Vegyük komolyan a régóta tartó, egészséget fenyegető, veszélyeztető, komoly nehézséget. A gyermek megfelelő ellátásba juttatása gyermekjogi kérdés és szülői kötelesség.

Mi NEM kerülhet ki, mire figyelj?

 • Tartsd tiszteletben a csoport szakértőit, az általuk adott válaszokat, szakmaiságukat ne kérdőjelezd megLehet tőlük kérdezni, pontosítást kérni, de lehurrogni és méltatlanul beszélni velük tilos. Segítő munkánkat önként végezzük itt, szabadidőnkben, a lehető legnagyobb jószándékkal – ezt feltételezd minden megszólalásunk, megnyilvánulásunk mögött.
 • A szakértőknek jogában áll határt szabni, hogy mi fér bele számukra az ingyenes, online segítségnyújtáson belül , mi az, amivel kapcsolatban azt mondják, ez már egy személyes/skype/ fizetős konzultáció része.
 • Tilos olyan posztot törölni, ami alatt szakértő válaszolt, kommentelt .
 • Tilos admint, moderátort tiltani – ez azonnali kizárással jár.
 • Minden olyan hozzászólást törlünk, mely sérti a posztoló személyét, ítélkező és bántó hangvételű.
 • Tartsd tiszteletben a kérdezőt, a posztot indítót, az ő élethelyzetét és lehetőségeit.
 • Tartsd tiszteletben a többi hozzászóló véleményét, akkor is, ha nem értesz vele egyet. 
 • Ha ellenvéleményt fogalmazol meg, indokold meg és támaszd alá, ne a másik személyét kritizáld. Nem kell egyetérteni, de tisztelettel beszéljünk egymással.
 • Tabu a gúny, a szurkálás, a kóstolgatás, személyeskedés a jelenlevők között. 
 • Ne ítélkezz, ne szólj le, ne sértegess. Ha az admin mégis ilyet tapasztal, egyszeri figyelmeztetés (sértegetés, beszólás) után kizárás jár. 
 • Kérünk, ne keltsd rossz hírét senkinek, ne írj senkiről olyasmit, ami rossz fényben tüntetheti fel őt, ne rágalmazz, főleg, ha nem a csoport tagja, tehát nem tud védekezni.
 • Beszélj a saját érzéseidről, nézőpontodról, ne másokat minősíts! Tilos a jó hírnév megsértése!
 • Tilos a csoportban bármilyen (gyógy)SZERT ajánlani , még akkor is, ha neked orvos ajánlotta/írta fel/nem vényköteles. Szer = gyógyszer, tápszer, homeopátia, gyógytea, krém, gél stb. Ajánlani ilyesmit csakis kompetencia-megjelöléssel lehet, ilyen szakember ebben a témában csakis csoportbeli orvos, a gyógyszerész, a fitoterapeuta, a védőnő lehet. A szerajánlós, kompetencia nélküli kommenteket töröljük.
 • A csoport preferáltan a tudományos, professzionális pszichológiai módszereket ajánlja és fogadja el.
 • A segítő társszakmákat elismerjük, azonban olyan szakember/gyógymód javaslatot nem fogadunk el, aminek hatékonysága nem kutatott, vagy nem bizonyítható hagyományos, tudományos módszerekkel, és a tanfolyam, amivel a végzettséget megszerezte, nem a felsőoktatásban elismert, akkreditált képzés.
 • A nem a csoport témájához kapcsolódó posztokat (nem gyermekpszichológiával kapcsolatos kérdés, adás-vétel, hirdetés, elvihető kiskutya, vicces babás-kutyás-DIY videó, szavazat- és lájkgyűjtögetés, álláskeresés, bármilyen hirdetés, ingyen elvihető holmik, kéregetés, MLM stb.) nem engedjük ki. 
 • Hangulatkeltő, heves indulatokat szító, az adminok/moderátorok folyamatos jelen-nem-levése nélkül előreláthatólag is nehezen kordában tartható, vitaindító posztok nem kerülhetnek ki. Ez a csoport békéjét szolgálja, és abból az emberi tényezőből fakad, hogy az adminok, moderátorok is szeretnének felelősséget vállalni a csoport érzelmi biztonságáért, ehhez pedig jelenlétük szükséges, ami nem folyamatosan biztosított munkájuk önkéntes jellege miatt.
 • Csak saját nevedben kérdezz!
 • A gyermekekről SEMMILYEN képet nem engedünk ki. Ez egy többezer fős csoport. Védjük a gyermekek személyiségjogait!

Hiszünk a támogató, megtartó szülői közösség erejében, ahol a cél egymás segítése kellő empátiával.

Érdekel a gyermekpszichológia?

Szeretnél magabiztosabb szülő lenni? INGYENES Magazin-Hírlevelemben minden csütörtökön megosztom veled a legfrissebb cikkeket, videókat, érdekességeket és ajánlatokat a gyermekpszichológia témájában. (Feliratkozáshoz töltsd ki az alábbi űrlapot. Később bármikor leiratkozhatsz.)

.

Szeretnél belépni a csoportba? ITT MEGTEHETED!

A csoportba való bekerüléshez a KULCSSZÓ (ezt kell megadni jelentkezéskor az adminkérdésre):
 “gyermeklélek”

AJÁNLÓ

Nemcsak a Facebook csoportban, hanem itt a honlapon is nagyon sok hasznos és érdekes cikket olvashatsz az alábbi nagy témákban. (Kattints a téma nevére.)

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn