VÁLÁS: 3 ok, amiért leginkább sérül a gyermek lelke!

Szeretnéd, ha a gyermeked lelke a legkevésbé sérülne a válás miatt? Erre a 3 dologra figyelj!
válás gyerekkel
Fotó: Canva

Tudtad, hogy a gyermek számára nem maga a válás a leginkább traumatikus? Sokkal komolyabb lelki sérülést okoz hosszú távon az, ha feszült, rendezetlen marad a családi élet. Ha válófélben vagy, esetleg még csak tervezed a válást, akkor erre a 3 dologra különösen figyelj!

1. Mérgező családi titkok a válás körül

A titkok önmagukban is mérgezik a gyermekek lelkét, de a válás körül különösen sokszor találkozom velük. Az esetek egy részében már a válást megelőző időszakban is van olyan történés, amit nem mondanak el a gyereknek. Ez részben rendben is van, hiszen nem szabad a felnőtt élet minden apró részletével terhelni őt. De hazudni sem kell neki. Téves dolog azt hinni, hogy egy kegyes hazugság csak könnyít a lelkén. A gyerekek megérzik, ha valami nincsen rendben körülöttük és hamar ráéreznek, milyen téma az, ami tabu. Ezt egy idő után nem feszegetik tovább. Ugyanakkor jobb ha tudod, a fantáziájuk viszont beindul. Ez sokszor olyan szorongást okoz benne, aminek az eredetét visszafejteni is nehéz.

2. A szülői elidegenítés

A szülői elidegenítés a maga szakmai értelmében kimeríti a gyermekbántalmazás fogalmát. Az USA néhány államában, Brazíliában és Mexikóban a törvény is bünteti. Tudatos, manipulatív, ártó szándékú mérgezése a gyermek lelkének. Pszichológiai manipuláció. Célja, hogy az egyik szülő teljesen elidegenítse a gyermeket a másiktól.

Kevésbé szélsőséges formájában is nagyon ártó hatással van a gyermek érzelmi fejlődésére, amikor a szülők egymást pocskondiázzák neki. Ez az az eset, amikor különösen fontos a saját sérelmedet félretenni és belátni, hogy a gyermek kapcsolata a szülővel teljesen más alapokon nyugszik mint a ti párkapcsolatotok. A gyerekek szeretik a szüleiket és könnyen hiheted azt, hogy a másik szülő szidásában is lelkitársad. De ez nincs így! Még akkor sem, ha ő maga kéri, hogy mondd el neki, mi a gond. Ez a belőle fakadó lojalitás.

Lojalitáskonfliktusnak hívjuk azt a lelkiállapotot, amikor őrlődik a két szülő között és nem, vagy csak nehezen tud választani kettejük között. Ezt még inkább nehezíti az egymás pocskondiázása.

3. Amikor a gyermek a kommunikáció csatornája

Figyelj arra, hogy ne a gyereken keresztül üzenj szülőtársadnak. Még akkor sem, ha adná magát a helyzet. Pl. mikor mennél érte. Elég sok félreértés adódhat a dologból, és ha a másik fél éppen nem ért egyet az üzenettel, könnyen a hírvivő érezheti magát hibásnak. Jelen esetben a gyerek.

Amikor problémás a szülők kapcsolata, a gyerekek akarva akaratlanul is szeretnének békét teremteni. Ennek érdekében önként is bevállalják a közvetítést. De akárcsak a lojalitáskonflikus kérdésében, itt sem arról van szó, hogy ezt ki kell használni. Még akkor sem, ha ő maga kéri.

Válás után a gyermek helyzetét elsősorban a szülők tudják rendezni. Ehhez segítség a Válás gyermekszemmel online kurzusom, melyben 18 fejezeten keresztül vezetlek végig az összes olyan kérdésen, ami a gyermeket érinti a válás során. Tegyél érte, hogy ne sérüljön a lelke! KATTINTS és nézd meg a részleteket!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn