Nyári szünet 3 hónap karantén után

Különös nyár lesz a 2020-as évben, hiszen a koronavírus járvány miatt már március közepe óta szünetelt az iskolába járás. Egyre több aggódó kérdést kapok, hogyan fognak így visszatérni szeptemberben a diákok az iskolába? Milyen legyen a nyári szünet, tanuljanak-e a gyerekekkel, mire készítsék fel őket? Egy biztos: Ne aggódjatok! Ez a helyzet MINDENKINEK új és ismeretlen!
nyári szünet karantén után
Fotó: coyot--2009089 (Canva)

A korábbi években minden tanév végén megkeresett az RTL Klub Híradója, hogy nyilatkozzak a nyári szünet témájában. Hogyan szervezzék meg a szülők a programokat? Kell-e tanulni a gyerekeknek? Mennyit legyenek táborban? Olyan sokszor beszéltem már a témáról, és mindig annyira aktuális a kérdés, hogy itt is szeretném leírni néhány pontban, milyen általános szabályokra érdemes odafigyelni.

Alapvetések a nyári szünet szervezésében “békeidőben”

  • Közvetlenül a tanév vége után legyen egy pihenő időszak, ami átvezeti a gyerekeket az iskolából a nyárba. Szerencsés, ha legalább egy pár napig ilyenkor csak pihennek, feltöltődnek. Nem kell egyből táborral vagy tanulással kezdeni a nyarat.
  • Érdemes a táborokat elosztani időben, mert ha egymás után mennek, az sokszor fárasztó lehet
  • Jusson elég idő az otthoni pihenésre. Nem attól lesz tartalmas a nyár, ha folyamatosan programokon vesz részt a gyerek. A látszólag unalmasnak tűnő egyszerű otthoni lét is nagyon fontos érzelmi jelentőséggel bír. Az “unatkozás” fejlesztő hatásáról bővebben az egyszerűbb gyermekkorról írt cikkemben is olvashattok.
  • Ha megoldható, akkor töltsön el együtt is időt a család, amikor mindenki jelen van és együtt szerveztek programokat, azok a leginkább emlékezetes nyári élmények a gyerekek számára. Ha egybefüggő hosszabb nyaralásra nincs is lehetőség, akkor is lehet közös hétvégi kirándulásokat, fagyizásokat, strandolásokat szervezni.
  • Érdemes programokat szervezni a nagyszülőkkel, rokonokkal, mert ez nemcsak nekik jó élmény, hanem nektek szülőknek is nagy segítség a hosszú szünet időbeli beosztásában. Tudom, hogy sok családban nehezített a kommunikáció a nagyszülőkkel, de ha egyébként megbíztok bennük, akkor 1-1 hét erejéig a gyerekek érdekében érdemes kompromisszumot kötni a nevelést illetően.
  • Ha muszáj tanulni a nyáron, akkor szerencsésebb a feladatokat a nyár végére beosztani. Így ez egy ráhangolódás is egyben a tanévkezdésre.

Mire figyeljünk 2020-ban a koronavírus idején a nyári szünettel kapcsolatban?

A fentebb taglalt alapvetések idén is érvényesek lesznek. Azért mert nem kellett iskolába járni, az online oktatás még ugyanúgy elfárasztotta a gyerekeket! Így az éppen aktuális járványügyi helyzet függvényében próbáljatok meg egy viszonylag megszokott nyarat szervezni.

  • A tavaszi bezártság után nyáron különösen fontos lenne, hogy minél több aktív szabadidős programjuk legyen a gyerekeknek.
  • Sok szülőnek kevés szabadsága maradt az évre. Ha nehéz megoldani a nyári gyerekfelügyeletet, érdemes akár barátokkal, szomszédokkal összefogni és közösen vigyázni egymás gyerekeire.
  • A tanulás kérdésékben muszáj együttműködni az iskolával. Ha úgy érzitek, hogy lemaradt a gyerek a tanulásban, akkor ezt mindenképpen jelezni kell az iskola felé. Számukra is új ez a járványügyi helyzet. Kérhetttek segítséget akár az iskolakezdésre való hangolódáshoz is.
  • Év elején érdemes ismét közösen gondolkodnotok, hogyan lehet szintre hozni a gyerekeket, hiszen az otthontanulás nagyon sokféle élethelyzetben zajlott és ez eltérő hatékonyságú lehetett.

Összességében a legfontosabb üzenet, hogy össze kell fognotok nektek szülőknek és közösen kommunikálni az iskolával, legyen szó a nyári szünetre adott feladatokról, az elvárásaitokról, az iskolai követelményekről vagy az újrakezdésről!

Ha szeretnél rendszeresen hasznos gyermekpszichológiai híreket, cikkeket olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!

További iskoláskorról, fejlődésről szóló tartalmakat pedig itt olvashatsz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn