A korábbi években minden tanév végén megkeresett az RTL Klub Híradója, hogy nyilatkozzak a nyári szünet témájában. Hogyan szervezzék meg a szülők a programokat? Kell-e tanulni a gyerekeknek? Mennyit legyenek táborban? Olyan sokszor beszéltem már a témáról, és mindig annyira aktuális a kérdés, hogy itt is szeretném leírni néhány pontban, milyen általános szabályokra érdemes odafigyelni.

Alapvetések a nyári szünet szervezésében “békeidőben”

 • Közvetlenül a tanév vége után legyen egy pihenő időszak, ami átvezeti a gyerekeket az iskolából a nyárba. Szerencsés, ha legalább egy pár napig ilyenkor csak pihennek, feltöltődnek. Nem kell egyből táborral vagy tanulással kezdeni a nyarat.
 • Érdemes a táborokat elosztani időben, mert ha egymás után mennek, az sokszor fárasztó lehet
 • Jusson elég idő az otthoni pihenésre. Nem attól lesz tartalmas a nyár, ha folyamatosan programokon vesz részt a gyerek. A látszólag unalmasnak tűnő egyszerű otthoni lét is nagyon fontos érzelmi jelentőséggel bír. Az “unatkozás” fejlesztő hatásáról bővebben az egyszerűbb gyermekkorról írt cikkemben is olvashattok.
 • Ha megoldható, akkor töltsön el együtt is időt a család, amikor mindenki jelen van és együtt szerveztek programokat, azok a leginkább emlékezetes nyári élmények a gyerekek számára. Ha egybefüggő hosszabb nyaralásra nincs is lehetőség, akkor is lehet közös hétvégi kirándulásokat, fagyizásokat, strandolásokat szervezni.
 • Érdemes programokat szervezni a nagyszülőkkel, rokonokkal, mert ez nemcsak nekik jó élmény, hanem nektek szülőknek is nagy segítség a hosszú szünet időbeli beosztásában. Tudom, hogy sok családban nehezített a kommunikáció a nagyszülőkkel, de ha egyébként megbíztok bennük, akkor 1-1 hét erejéig a gyerekek érdekében érdemes kompromisszumot kötni a nevelést illetően.
 • Ha muszáj tanulni a nyáron, akkor szerencsésebb a feladatokat a nyár végére beosztani. Így ez egy ráhangolódás is egyben a tanévkezdésre.

Mire figyeljünk 2020-ban a koronavírus idején a nyári szünettel kapcsolatban?

A fentebb taglalt alapvetések idén is érvényesek lesznek. Azért mert nem kellett iskolába járni, az online oktatás még ugyanúgy elfárasztotta a gyerekeket! Így az éppen aktuális járványügyi helyzet függvényében próbáljatok meg egy viszonylag megszokott nyarat szervezni.

 • A tavaszi bezártság után nyáron különösen fontos lenne, hogy minél több aktív szabadidős programjuk legyen a gyerekeknek.
 • Sok szülőnek kevés szabadsága maradt az évre. Ha nehéz megoldani a nyári gyerekfelügyeletet, érdemes akár barátokkal, szomszédokkal összefogni és közösen vigyázni egymás gyerekeire.
 • A tanulás kérdésékben muszáj együttműködni az iskolával. Ha úgy érzitek, hogy lemaradt a gyerek a tanulásban, akkor ezt mindenképpen jelezni kell az iskola felé. Számukra is új ez a járványügyi helyzet. Kérhetttek segítséget akár az iskolakezdésre való hangolódáshoz is.
 • Év elején érdemes ismét közösen gondolkodnotok, hogyan lehet szintre hozni a gyerekeket, hiszen az otthontanulás nagyon sokféle élethelyzetben zajlott és ez eltérő hatékonyságú lehetett.

Összességében a legfontosabb üzenet, hogy össze kell fognotok nektek szülőknek és közösen kommunikálni az iskolával, legyen szó a nyári szünetre adott feladatokról, az elvárásaitokról, az iskolai követelményekről vagy az újrakezdésről!

Ha szeretnél rendszeresen hasznos gyermekpszichológiai híreket, cikkeket olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre!

További iskoláskorról, fejlődésről szóló tartalmakat pedig itt olvashatsz!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
 • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
 • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
 • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!