Így segít az “egyszerűbb gyermekkor” elmélete a hétköznapokban!

Túlingerelt környezet

A napi rohanásban rengeteg inger éri a gyerekeket.  Önmagában egy városi utcán végigmenni vagy a szupermarketbe bemenni is egy folyamatos ingeráradat. A gyerekek egész nap óvodában/iskolában vannak, ahol a sok inger mellett komoly koncentrációt és jó magaviseletet várnak el tőlük. Ha nem marad vagy túl kevés idő jut a szabad játékra, akkor hamar ingerültté válhatnak.

Az esti megnyugvást az sem segíti, ha a szoba vagy akár az egész lakás úszik a játékokban. Amikor egy gyermeknek túl sok játéka van, túlzsúfolt az élettere, akkor jellemzően sosem tud közülük választani. Ha bele is fog egy-egy játékba, akkor hamar megunja azt. Ilyenkor nyűgösködik, semmi sem jó neki, a szülőket rángatja és ez egyenes út a veszekedéshez.

Egyszerűbb gyermekkor: mankó a gyermekneveléshez

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvében pszichoterápiás eseteket is leír, amikor a gyermek pszichés problémáján könnyített a módszer. A gyermek környezetének átalakítását követően az élete is rendezettebbé vált. Ahogy az ingerek mennyisége csökken, úgy válnak a gyermekek is kiegyensúlyozottabbá.

Néhány alapvetés a könyvből.

  • A kidobandó játékokon felül érdemes a játékok és könyvek többségét bedobozolni. Ezekből csak akkor vehet elő valamit a gyerek, ha berak helyette egy másikat.
  • A TV, tablet, telefon használatát is korlátozva érdemes engedni. Sajnos sok családban fel sem merül, hogy az probléma, ha egész nap háttérzajként megy a tv. 
  • Fontos, hogy a család átgondolja a napi életük ritmusát. Mennyire vannak meg a napszaknak megfelelő szokásaik. Ilyen a reggeli rutin, az étkezési szokások, a közösen eltöltött rendszeres idő stb.
  • További hasznos tanácsokat a könyvben olvashattok!

Az egyszerűbb gyermekkor elveit a gyermekterápiában is használom. A rendszer kialakításában pedig segítek a hozzám fordulóknak.

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!