Miért bántja magát a totyogóm?

Üti a fejét a falba? Direkt ütögeti magát a játékokkal? Miért csinálja ezt? Olyan ijesztő! Olvasd el a cikket a válaszokért!
fejbeütés kisgyermek
Fotó: Canva

Sokszor kapok kétségbeesett kérdéseket csecsemőkorú, illetve 1-2 éves gyermekek szüleitől, hogy a kicsi bántja magát. Szándékosan beüti a fejét, játékokkal okoz fájdalmat önmagának. De olyan is előfordul, hogy magába harap. Ez a jelenség a szülők számára nagyon ijesztőnek tűnik. Teljesen érthető, ha tehetetlennek érzik tőle magukat. Ugyanakkor alapvetően a probléma mégsem olyan nagy, mint amilyennek látszik.

Mi állhat a hátterében?

Egy egészséges, normál fejlődésmenetű gyermek esetében érthető oka van annak, ha megjelenik ez a viselkedés. A csecsemőkor vége felé, amikor már stabilan mászik, jár és el tud távolodni a szülőtől, egyre fontosabbá válik számára a szülői figyelem felkeltése, a szülő “visszahívása”. A kommunikáció fejlődésével, a beszéd beindulásával a gyermek ráérez arra, hogy ő maga is képes a környezetét “manipulálni”. Ez egyben egy funkciógyakorlás is. Tetszik neki, hogy ő maga “mozgatja” a felnőtteket.

Amikor a saját testét kezdi el bántani, hirtelen mindenki odaszalad az ijedtségtől és az összes figyelem rá irányul. A leggyakrabban ez a viselkedés kiváltásának az oka. A figyelemfelkeltés.

Hogyan kezelhetem?

Bármilyen meglepő is, a kezelés szempontjából fontos, hogy ne kapjon akkora figyelmet ez a cselekedet. Ha ilyenkor nem szaladsz egyből oda, hanem csak távolról figyeled, hamarabb abbahagyja majd. Összességében neki sem jó érzés a saját fejének a padlóba ütögetése vagy kockákkal dobálása. Figyeld meg a háttérből, miként reagál, ha nem látja, hogy figyeled. (Természetesen te ne téveszd szem elől, nehogy tényleg kárt tegyen magában) Az ajtófélfa mögül kukucskálva láthatod a figyelemkereső reakcióit.

Ha odamégy hozzá, akkor is arra törekedj, hogy ne rohanj ijedten, hanem próbálj meg nyugodt maradni. Ölbe veheted, elviheted onnan, elterelheted valami mással a figyelmét. Eközben szóban is biztosítsd arról, hogy itt vagy vele és figyelsz rá akkor is, ha nem ütögeti be a fejét.

FONTOS: Ha gyermeked fejlődésében elmaradást tapasztalsz vagy ha bármilyen fejlődési rendellenessége, betegsége van, akkor jelezd ezt a problémát a kezelőorvosának, fejlesztő terapeutájának.

Az önsértés más esetben ebben az életkorban (kb 3 éves korig) és a cikkben taglalt formában életkori sajátosság.

Szeretnél még több cikket olvasni a gyermekek fejlődéséről? Akkor KATTINTS IDE!

Szeretnél fejlődni a szülői szerepedben? Türelmesebb, következetesebb, tudatosabb szülővé válnál? Akkor neked ajánlom az Önismeret tudatos szülőknek online kurzusomat! KATTINTS és csatlakozz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn