5 hasznos tipp #karanténbanagyerekekkel – Ezeket olvasd el! + VIDEÓ

Egy év után idén márciusban ismét karanténba került az ország. Bezártak az óvodák, iskolák. Hogyan hat ez a gyerekek fejlődésére? Mivel tehetjük könnyebbé az otthon töltött időszakot? Ezekről a kérdésekről írok ebben a cikkben.
karanténban a gyerekekkel
Kép: Canva

Vegyes fogadtatás övezte a 2021-es márciusi újabb karantént a koronavírus járvány idején. A Gyermekpszichológus BLOG zárt Facebook csoportjában és az Instagram oldalamon is megkérdeztem az olvasókat, őket hogyan érinti most az újabb karantén. Nem meglepő módon azok a családok rosszabbul élik meg a helyzetet, ahol mindkét szülőnek dolgoznia kell. De többen írták azt is, hogy tulajdonképpen örülnek az együtt töltött időnek. A gyermek is várta már az otthonlétet.

Ebből a kis felmérésből is látszik, nem lehet egységes módon állást foglalni a témában. Mindenkit másként érint. Ugyanakkor néhány általános tanácsot mégis szeretnék megosztani veled a korábbi karanténok és szakmai tapasztalataimból kiindulva. Ha szeretnél még több ötletet kapni, akkor kövesd Instagramon a #karanténbanagyerekekkel kihívásomat, melyet most ismét elindítottam.

Hasznos tippek #karanténbanagyerekekkel

 1. Fontos a napirend!
  Bármilyen életkorú a gyermeked, minden esetben sokat segít a hétköznapok menedzselésében, ha van egy viszonylag állandó napirendetek. Legyen meg a reggeli ébredéstől kezdve a ritmusa a napnak. Beleértve az étkezéseket, a szabadtéri programokat, a tanulásra és a pihenésre szánt időt, a játékra és kütyüzésre szánt időt, a lefekvéssel bezárólag. Ez kiszámíthatóságot és érzelmi biztonságot ad a gyermeknek.
 2. Iktassatok be kültéri programokat!
  Amíg a járványügyi szabályok engedik, addig ez egy nagyon fontos része a napnak. Kamaszok szülei számoltak be többen is arról, hogy nehéz kimozdítani a gyerekeket az online térből. Egy idő után motiválatlanná váltak, a barátokkal sem akartak találkozni a fiatalok, kimenni az udvarra pedig főleg nem. Habár egyszerűbbnek tűnhet hagyni a gépezést, addig is csendben van, de hosszú távon mégsem kifizetődő.
 3. Tartsátok a kapcsolatot online!
  Triviális tanácsnak tűnhet, ugyanakkor mégis könnyű megfeledkezni a barátokról, ismerősökről a hétköznapokban. Hívjátok fel az ovis vagy iskolatársakat szabadidőtökben. A kisebb gyerekek is élvezik ilyenkor a pajtásokkal töltött időt. Ha a gyermeked zárkózottabb személyiség, akkor ez egy jó alkalom lehet a barátkozásra.
 4. Cseréljetek játékokat!
  Biztos te is tapasztaltad már, hogy egy idő után unalmassá válhatnak az otthoni játékok. Ha van rá lehetőségetek, akkor érdemes összefogni rokonokkal, barátokkal és alkalmanként elhozni egymástól játékokat. Így mindenki jól jár. 🙂
 5. Találj időt te magad is a pihenésre!
  Elcsépelt közhely, hogyha a szülő jól érzi magát, akkor a gyerek is jól fogja. De itt most különösen fontos tudatosan figyelni rá, hogy neked is legyen valamennyi énidőd. Akár este elalvás után vagy hétvégén a szülőtársaddal cserélve, de próbálj meg kikapcsolódni.

Végezetül pedig szeretnék egy kicsit a kommunikáció fontosságáról írni. Ebben a karanténhelyzetben kifejezetten fontos, hogy tudatosan beszélgessetek a gyereketekkel arról, éppen milyen napjaitok lesznek, miként alakul majd a napirend, mi várható a héten stb. A vírussal és a korlátozásokkal kapcsolatban pedig csak annyit ossz meg vele, ami számára is felfogható és viszonylag tényszerű hír. Nem kell a kisebb gyerekeket a napi halálozási adatokkal terhelni.

Ha szeretnél jobban elmélyülni a gyermeknevelésben és gyermekedet a gyermekpszichológia szemléletével nevelni, akkor nézd meg A magabiztos szülők iskoláját.

További cikkeket a gyermeknevelés témakörében itt találsz.

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn