10 tanács, hogyan válj magabiztos szülővé! A szülői szerep mint önismereti út.

Te mit gondolsz, milyen szülő vagy? Mennyire érzed magad komfortosan ebben a szerepedben? Amikor gyermeknevelési kérdéseid vannak eszedbe jut-e a saját fejlődésedről is gondolkodni? Ebben a cikkben szeretnélek egy kicsit rávezetni a szülői önismeret útjára!
szülői szerep
Kép: Canva

Sajnos a hétköznapi életben még mindig sokszor találkozom azzal a problémával, hogy a gyermeket “megszerelés” céljából küldik gyermekpszichológushoz. Még a velük foglalkozó nem pszichológus szakemberek is hajlamosak csak a tünetre fókuszálni, minden egyéb tényezőt figyelmen kívül hagyva.

Amikor gyermekpszichológusként segítek egy családnak, komplex szemléletben gondolkodom. A gyermek problémája ugyanis önmagában soha nem értelmezhető. Mindig figyelembe kell venni az őt körülvevő környezetet, a családot, az óvodát/iskolát, tágabb rokoni és baráti szálakat, sőt még azt a szélesebb társadalmat, kulturális és vallási közeget, melyben élnek.

Ebből a komplexitásból szeretném most külön kiemelni, mennyire fontos az is, hogy szülőként a saját szülői szerepünkön dolgozzunk, hiszen a szülővé válás is egyfajta önismereti út!

A szülői szerep mint a személyiségfejlődés része

A személyiség fejlődése nem ér véget a felnőtté válással, de a gyermekpszichológia már kevésbé foglalkozik vele. Holott a szülő önismereti munkája nagyon sokat hozzátesz a gyermeknevelés sikerességéhez. Álljon itt most néhány tanács, amin érdemes elgondolkodni.

10 tanács, ami fejleszti a szülői önismereted

  1. Te milyen családi mintákat hoztál otthonról a szülői szerepről? Mi az amit ebből példaértékűnek tartasz? És milyen hibát nem szeretnél elkövetni szülőként?
  2. Gondold végig ugyanezeket szülőtársad családjával kapcsolatban! Milyen hasonlóságok és különbözőségek vannak a két családban? Le is jegyzetelhetitek egy papírra ezeket. Érdemes összevetni egymással.
  3. Beszélgessetek többször a nevelési kérdésekről! Sokszor a hétköznapi mókuskerék annyira leterheli a szülőket, hogy már nem jut idő a gyereknevelésről beszélgetni. Rosszabb esetben pedig csak a vita van miatta.
  4. Szerinted milyen az ideális szülő? Hogyan éli meg ezt a szerepet? Milyenek a gyermekei?Létezik ilyen szülő egyáltalán? Érdekes kérdés ez abból a szempontból, mennyire reálisak magaddal szemben az elvárásaid.
  5. Emlékszel még mit gondoltál korábban a szülőségről? Milyen elképzeléseid voltak a gyermeknevelésről? Hogyan változtak ezek az idő során?
  6. Te vártad már, hogy gyermeked szülessen? Vagy meglepetés, esetleg nem tervezett baba érkezett a családba? Mit gondolsz, mennyire formálhatta
  7. Ha még megteheted, beszélgess a szüleiddel vagy a nagyszüleiddel a gyermekkorodról. Arról, hogy ők mit tartottak fontosnak a nevelésedben. Lehet, hogy meglepődsz majd a válaszokon.
  8. Próbáld meg magadat egy kicsit a gyermeked szemével látni! Pl. Vajon szerinte ki a szigorúbb szülő anya vagy apa? Milyen helyzetekben van rád a leginkább szüksége? Hogyan tudod te őt olyankor támogatni?
  9. Vannak olyan barátnőid, akikkel őszintén tudtok a szülői szerep nehézségeiről is beszélgetni? Sokszor nagy segítség már önmagában az is, ha valakivel megoszthatjuk a gondolatainkat, problémáinkat.
  10. Végezetül pedig ha úgy érzed szükséged van rá, bátran fordulj szakemberhez és fejleszd a szülői önismereted. Hosszú távon ez egy nagyon kifizetődő segítség!

A magabiztos szülők iskolája online kurzusomon egy teljes fejezet foglalkozik a szülői önismerettel. A kurzuson megtanítalak, hogyan gondolkozz te is a gyermekpszichológia komplex szemléletével a gyermeknevelésről, a gyermeki személyiségről, a családról és persze a szülőségről. Az itt szerzett tudás magabiztosságot ad a későbbiekben is, amikor váratlan élethelyzetbe, nehézségekbe ütköztök. Kattints ide és nézd meg a részleteket!

További érdekes gyermekneveléssel kapcsolatos cikkeket itt olvashatsz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn