Zsebpénz: kapjon vagy ne kapjon a gyerek?

Kell-e zsebpénzt adni egy gyereknek? Ha igen, hány éves kortól érdemes? Hogyan fogja megtanulni a pénz értékét? Olvasd el a cikket a válaszért!
zsebpénz pénzügyi nevelés
Fotó: Skitterphoto

A 7 éves Luca életében először napközis táborba ment a strandra. Szülei úgy gondolták, adnak neki 2000 Ft zsebpénzt. Este a kislány szomorúan mesélte, hogy otthagyta a medence mellett a labdát, amit 2000 Ft-ért vett. Az összes pénzét erre a túlárazott gumilabdára költötte. A szülei persze mérgesek voltak, de leginkább magukra, mert nem beszéltek korábban a kislánynak a pénz értékéről.

Miért jó a zsebpénz?

A zsebpénz egy kiváló pénzügyi nevelési eszköz, ha meghatározott módon és feltételekkel kapja meg a gyermek. Amikor már kialakult a stabil számfogalom képessége, iskolás kortól kezdve, fokozatosan be lehet vezetni a zsebpénzt.

A zsebpénz adásának szabályai:

  • Havi vagy heti meghatározott rendszerességgel kapjon fix összeget!
  • Nagyon fontos pontosan meghatározni mire költsön a saját pénzéből és mit vesztek meg neki ti. Értelemszerűen az alap élelmiszereket, ruházatot, iskolai felszerelést és egyéb megélhetéshez szükséges dolgot a család finanszírozza. De egyéb extra igényeket, hobbihoz szükséges eszközöket már beszerezhet saját maga.
  • A pénz értékéről érdemes minél tágabb kontextusban beszélni. Például egy vásárlás során be lehet a havi zsebpénz összegének megfelelő értékben pakolni a kosárba. Így szemléletes a megvett áru mennyisége.
  • A zsebpénz összegére nem lehet konkrét számot mondani, hiszen ez nagyban függ a család anyagi helyzetétől. Sem túl sokat sem túl keveset nem jó adni. A túl kevés pénzt nehéz gyűjteni és megtakarítani belőle. Ha pedig túl sokat kap, akkor könnyen értékét veszítheti.
  • Ne kérd vissza, ne kérj kölcsön és ne büntess zsebpénz-megvonással! Ha mégis kölcsön kéred valamiért a gyerek pénzét, akkor minél előbb add neki vissza.
  • Érdemes már a kezdetektől a beosztásra, a spórolásra tanítani a gyereket. Későbbi életkorban a zsebpénzen keresztül értheti meg pl. a hitel vagy a különböző pénzügyi tranzakciók folyamatát.

Fontos! Soha ne vállaljátok túl magatokat szülőként azért, hogy erőn felüli összegű zsebpénzt kaphasson a gyerek! A zsebpénz bevezetése egyben egy lehetőség arra, hogy a család anyagi helyzetével is tisztába kerüljön.

Mikor avasd be a család pénzügyi helyzetébe?

Sok családban tabutéma a család anyagi helyzete. A gyerek könnyen kifecsegheti a szülők fizetését, és az esetleges komoly anyagi nehézségekkel sem neki kell foglalkozni. Ugyanakkor a kamaszokat már érdekli, miből él a család, milyen anyagi keretek között mozoghatnak a kérései. Természetesen az is a család egyéni döntése, mennyire avatják be a serdülőt a pénzügyekbe. Azonban minél idősebb, minél közelebb kerül az önállósodás felé, annál fontosabb, hogy reális képet kapjon a világ pénzügyi dolgairól. Tudja, mi az a fizetés, számlák, hitel stb.

Otthoni munkáért fizettség?

Vajon jó ötlet az, ha fizetést kap a gyerek a házimunkáért? A zsebpénz adását nem szerencsés feltételekhez és elvégzett feladatokhoz kötni. Ha megbeszélitek, hogy kaphat, akkor egy alap összeg alanyi jogon járjon.

Ugyanakkor megállapodhattok különböző zsebpénzt kiegészítő feladatokban. Ezek lehetőséget nyújtanak neki, hogy egy nagyobb értékű dologra gyűjtsön és megtanulja értékelni a munkát. Pl. Lenyírhatja a füvet vagy segíthet ablakot pucolni.

Ha extra igényei vannak, szeretne drágább telefont venni magának, akkor megbeszélhetitek, hogy egy alap készülék árát ti kifizetitek, ő pedig kipótolhatja a zsebpénzéből a drágább telefont.

Összességében a mai világban nagyon fontos a pénzügyi tudatosságra nevelés! Bár sokan furcsállják ezt a “pénzezést” a családon belül, mégis azt mondom tekintsetek úgy a zsebpénzre mint a pénzügyi nevelés egyik kiváló eszközére!

További cikkeket a gyermeknevelés témájában itt olvashatsz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn