Testvérféltékenység? 5 tanács, hogyan csökkentsd!

Ha a testvérek közötti féltékenykedésről beszélünk, akkor mindenek előtt fontos tudnod, hogy ez a jelenség egy ún. normatív krízis. Ez azt jelenti, hogy természetes módon bekövetkezik a gyermek életében, amikor megszületik a testvére és a gyermekkort különböző módon végigkíséri. Irreális elvárás tehát a szülők részéről, ha teljesen meg akarják szüntetni.

Az alábbi 5 tanácsot viszont érdemes végiggondolni, ha mérsékelni szeretnéd a feszültséget gyermekeid között.

1. Beszélgessetek magáról a testvérszerepről!

Kiemelten fontos a testvérszerepről való beszélgetés, mielőtt megszületik a kicsi. Sokszor tapasztalom azt, hogy erre a kérdésre nem nagyon figyelnek a szülők, ami valahol érthető. Egy felnőtt ember számára egyértelmű jelentése van a testvér szónak. Kollektív tudattalanunkban ott van a jelentése. De egy gyermek számára ez a szerep egyáltalán nem evidens. Beszélgetni kell róla és folyamatosan alakítani azt a családi történetet (narratívát) amit számotokra a testvérkapcsolat jelent.

Érdemes ilyenkor a saját testvéretekkel való viszonyotokról, a gyermekkorotokról is mesélni, hiszen a gyerekek nagyon szeretik a családi történeteket. Elővehetitek a régi fényképeket és készíthettek akár családfát is. De jó program a családrajzolás vagy a meseolvasás is a témában.

A későbbiekben folyamatosan lehet családi megbeszélések tárgya a testvérek közötti kapcsolat. Életkornak megfelelően ugyanis változik az egymáshoz való viszonyulásuk.

2. Mutass be mintákat a testvérkapcsolatokra!

Az előző ponthoz kapcsolódóan a testvérkapcsolatokra jó példa lehet a saját családi minták bemutatása. Nemcsak a testvér születésének idején, hanem az egész gyermekkoron átívelően. Mesélhetsz gyermekednek arról, te hogyan élted meg a testvérszerepet. Milyen volt nővérnek vagy húgnak lenned? Kiskamasz gyermeked számára biztos érdekes lehet meghallgatni, hogyan fedeztétek egymást a szülők előtt ti testvérek vagy egymásnak hogyan segítettetek az iskolában. Ezek lehetnek olyan őszinte beszélgetések, melyek egyszerre nevelési célzatúak de mégis elmélyítik a szülő-gyermek kapcsolatot.

3. Ne tegyél igazságot gyermekeid között!

A legtöbb embernek a testvérféltékenységről a gyerekek közötti civakodás, verekedés jut eszébe. Szülőként bántó érzés lehet gyermekeidet veszekedni látni. Természetes, ha egy ilyen esetben szeretnél rendet tenni köztük. Mégis fontos, hogy egy-egy vita kapcsán próbálj meg nem igazságot tenni köztük. Soha nem tudhatod ugyanis biztosan, mi válthatta ki a konfliktust. Még akkor sem, ha a szemed előtt bontakozott ki. Mi van akkor, ha ez éppen egy tegnapi sérelem megtorlása, amit láttál? Ha megbünteted az „elkövetőt”, akkor ebben az esetben joggal érezheti igazságtalannak a büntetést.

Mit tehetsz? Fókuszálj magára a helytelen viselkedésre! Ha verekedtek, akkor azt állítsd le és egyértelműsítsd, hogy ez semmilyen körülmények között nem elfogadható a családban. Mindegy ki kezdte és mi volt a kiváltó ok, verekedni nem lehet.

4. Ne hasonlítgasd őket egymáshoz!

Téged hasonlítgattak a szüleid a testvéredhez? Milyen érzéssel gondolsz erre vissza? Ugye, mennyire rossz motiváció a „bezzeg a testvéred ezt jobban tudja” kezdetű nevelési elv? Az ember szülőként számos helyzetben hajlamos összehasonlítgatni gyermekeit. Ezzel alapvetően nincs is gond, feltéve ha nem nevelési eszközként alkalmazza. Sem negatív sem pozitív irányban nem tesz jót a gyerekek közötti kapcsolatnak ez a szülői hozzáállás. Az sem jó motiváció, ha az egyik gyereket a másik kárára minősítik…

Ha ti még csak most várjátok a kistestvért és szeretnéd rá tudatosan felkészíteni nagyobbik gyermeked és az egész családod, akkor neked ajánlom a Tudatos felkészülés a kistestvér érkezésére online kurzusomat. Ez a kurzus állandóan elérhető, bármikor megvásárolhatod és ahogyan időd engedi, úgy dolgozhatod fel a kapott anyagokat. KATTINTS IDE A KURZUSÉRT!

5. Egy jolly joker tipp: Szervezzetek szülő-gyermek különprogramokat!

Ezt olvasva biztosan te is azt gondolod, hogy dehát ti szoktatok különprogramokat szervezni. Viszont az én tapasztalataim szerint az igyekezet sokszor a kommunikáción bukik el. Te érezted már azt, hogy egész nap a gyerekeddel vagy, majd a nap végén ő mégis a szemedre veti, hogy egész nap nem játszottál vele?

Valószínűleg valamit nem jól kommunikáltál. A különprogram ebben az esetben egy előre megbeszélt közös tevékenység, amit érdemes jól felnagyítani a gyermek számára. Nem kell minden nap szervezni és nagy dolgokra sem gondolunk ilyenkor. Érdemes inkább a hétköznapi tevékenységeket átkeretezni. Ha előre megbeszélitek a gyerekkel, hogy most egy anyás/apás különprogram lesz a bevásárlás a boltban, máris más színezete lesz az egésznek.

Fontos tudnod, hogy a testvérek közötti viszály célja sokszor a szülők figyelmének a felkeltése, ami egy negatív irányú figyelem. Ezzel ellentétben a különprogram pozitív megerősítés. Ez hosszú távon mindenképpen jó irányba hat a szülő-gyermek kapcsolatra.

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!