Szülői önismeret a gyermekterápiában. Miért fontos? + VIDEÓ!

Te tudtad, hogy a gyermek pszichés problémáin sokszor leginkább a szülő önismereti fejlődése segít? Olvasd el, miért közös családi munka a gyermekterápia!
gyermekpszichológus
Kép: Canva

Mit is jelent valójában az, hogy szülői önismeret? Tényleg ez segít a gyermek lelki problémáin? Tudtad, hogy a szülővé válás ugyanúgy értelmezhető egy életkori szakasz sajátosságaként mint a gyermeki fejlődés? Nézd meg ezt a videót a válaszokért:

A szülő szerepe a gyermekterápiában

Gyermekpszichológusként sokszor tapasztalom, hogy a családok a gyermek lelki problémáit egy különálló, önálló esetként kezelik. Túlságosan fókuszba kerülnek a vele kapcsolatos gondok, és szinte mindig csak a gyerek nézőpontjából próbálják megoldani a fennálló nehézségeket. Nem ritkán a gyermekpszichológustól is azt várják, hogy majd “megszereli” a gyermeket, és mint egy fejlesztés néhány alkalom után problémamentesen visszakapják.

Sajnos a való életben ez nem így működik. A gyermekterápia ugyanis egy közös munka a családdal. Már az első alkalommal a szülővel találkozunk és együtt beszéljük át az adott kérdést illetve a gyermek fejlődéstörténetét, az ún. fejlődési anamnézist. Ezt követően, ha a szakember úgy ítéli meg, akkor elkezdődhet a gyermek pszichodiagnosztikai kivizsgálása. Néhány alkalommal csak vele találkozunk és felvesszük a diagnosztikai teszteket. Beszélgetünk és játszunk, az életkornak megfelelően. A diagnosztikai szakasz lezárása után visszajelzést adunk a szülőnek, ami egyben egy közös gondolkodás.

Ennek a feltáró folyamatnak lehet eredménye az is, hogy a szülőnek vagy mindkét szülőnek javasoljuk az önismereti munkát. Sokszor ugyanis ez segít a legtöbbet a gyermek problémáján.

Általában ezek a szülői önismeret kérdései

  • A szülői szerep megélése. Te hogyan látod magad szülőként?
  • A szülői minta. Téged milyen nevelési elvek szerint neveltek? Mi az, amit ebből példaértékűnek tartasz? Mit szeretnél inkább elkerülni?
  • Szülői szerep a tágabb családi kontextusban. Hogyan hatnak rád a felmenőid szülői szerepei?
  • Szülőnek lenni a jelen társadalmi helyzetben. Mit gondolsz, milyen értékrend alapján tudsz sikeres gyermeket nevelni a mai társadalmunkban?
  • Szülőség a párkapcsolatodban. Hogyan tudtok együttműködni, milyen szövetség van közted és a szülőtársad között?
  • Szülői minták a szülőtársad családjában. Hasonlóságok és különbözőségek a te családoddal.

Ezek és sok más hasonló kérdések mind témái lehetnek egy szülői önismereti folyamatnak.

Ha nem szeretnél egyből pszichológushoz fordulni, akkor ajánlom neked A magabiztos szülők iskolája online kurzusomat, amit megvásárlás után saját tempódban feldolgozhatsz. KATTINTS!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn