Szájrapuszi a gyereknek. Szabad vagy sem? RTL Klub Reggeli riport

A minap David Beckham osztott meg egy képet a közösségi oldalán, amin 9 éves kislányának szájrapuszit ad. A kép nagy felháborodást keltett a sajtóban. Vajon ez belefér a szülő gyerek kapcsolatba? A kérdésre az RTL Klub Reggeliben szakértőként válaszoltam. Nézd meg az adást és olvasd el a cikkemet a témában!
Bojti Andrea gyermekpszichológus

Nézd meg a riportot az RTL Klub oldalán IDE KATTINTVA!

A szájrapuszi kérdése nagyon megosztó manapság a szülők körében. Sokan egyből szexuális tartalmára gondolnak, míg más családok számára természetes módja a szeretet kifejezésének. A kérdés, hogy illik-e, káros-e ez a szokás a gyermek fejlődésére egyáltalán nem eldöntött.

Kutatók szerint a szájrapuszi kialakulása az emberi faj kialakulásának kezdetéig visszavezethető. Akkoriban a szülők előrágták az ételt csecsemőjük számára és szájból szájba adták. Így is érintkeztek egymással. Érdekesség, hogy ebből a szokásból ered a “szájbarágás” kifejezés is.

Ez azonban mára a múlté. Kulturális háttértől függően változnak a szokások. Míg Dél-Amerikában pl teljesen bevett szokás akár ismerősöket is szájrapuszival köszönteni, addig itt Magyarországon már ritkább jelenség. Kiraktam az Instagram oldalamra sztoriban egy kérdést, hogy a követőim között mennyire szokás ez. A válaszadók 65% nem ad, 35% igen. Csecsemőkorú gyerekeket többször puszilnak szájon a szüleik mint az idősebbeket.

Szájrapuszi PRO és KONTRA.

Ha azokat a családokat kérdezzük, ahol szokás a szájrapuszi, rendszerint nagyon egyszerű választ adnak a miért kérdésre: Mert ők így szokták meg. Gyerekkorukban őket is szájon puszilta az anyukájuk. Mert jó érzés. Emiatt ők nem látnak ebben kivetnivalót. Sőt, rosszul esik nekik, ha valaki túlszexualizásással vádolja őket.

Ezzel szemben az ellenzők azt mondják, a szájrapuszi a felnőtt intim kapcsolatra tartozik. Ha ebbe belevonják a gyermeket, az “nem egészséges”. Így nem tanulja meg elkülöníteni a semleges és az erotikus töltetű közeledést. Hogyan kezeli majd ezt a helyzetet a közösségben? Szájon puszilja az óvónénit is? Mi lesz, ha kicsúfolják majd a társai ezért?

Túlszexualizál a szájrapuszi?

Alapvetően lehetne egy természetes jelenség az, ha a szülő a gyermeke száját megpuszilja. Ugyanakkor a mai világban egyre inkább tekintik ezt a cselekedetet szexuális töltetűnek. Talán egy kicsit túlzóan is. A valóban szexuálisan bántalmazó szülő jellemzően nem közeledik ilyen formában a gyermekéhez nyilvános helyen…

Egy biztos: Bárhol is puszilod meg a gyermekedet, fontos, hogy ne ítélkezz a másik felett.

További gyermeknevelési kérdéseket itt olvashatsz.

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn