Óvodakezdés: 3 tipp, hogyan segíthetsz gyermekednek!

Amikor ezt a cikket írom, június eleje van, tehát egy egész nyár még a kisgyermek előtt áll, amíg elkezdi az ovit. Érdemes ezt az időt tudatosan kihasználni és segíteni a felkészülést az őszre.

Járjátok be az ovit!

Menjetek el az ovi épületéhez, sétáljátok körbe, kukkantsatok be az udvarra. Ezek mind közelebb hozzák az élményt és segítenek kézzelfoghatóbbá tenni magát az intézményt. Ha gyermeketek még soha nem járt közösségbe, akkor számára az óvoda szinte csak egy szó. Ha nem látja, nehezen tudja elképzelni az épületet, az udvart és a gyerekek csoportját.

Ugyanígy érdemes akár többször is megtenni otthonról az oviba vezető utat! Ahogyan majd a hétköznapokon járni fogtok.

Beszélgessetek az óvodai rendről és szokásokról!

Igaz nem az ovival, hanem az iskolával kapcsolatosan, de van egy személyes élményem a témában. Amikor első osztályba készültem, a szüleim elfelejtették elmondani, hogy az iskolában van csengő. Nagyon megdöbbentem akkor. A példa jól mutatja, hogy mennyire fontosak a gyerekeknek a hétköznapi életben a keretek, a szabályok és a rendszer ismerete.

Óvodakezdés előtt ilyen téma lehet a jelek kiválasztása, a napirend átbeszélése, az étkezési szokások és a foglalkozások elmagyarázása. Érdemes az ovitól elkérni a házirendet vagy beszélgetni már oda járó gyerekek szüleivel és úgy informálódni. De fontos akár azt is részletesen elmagyarázni, ki is az óvónéni és a dadusnéni, hogyan vigyáznak majd és foglalkoznak velük. Nyílt napon lehetőség adódhat a személyes megismerkedésre is.

Barátkozzatok a leendő csoporttársakkal!

Amikor már megvan a felvételi határozat és a csoportbeosztás, érdemes már nyáron felvenni a kapcsolatot a leendő csoporttagok családjaival. Ha néhány ovistárssal már a kezdés előtt megismerkedtek, szerveztek egy-egy játszóterezést, akkor szeptemberben lesznek ismerősei a csoportban. Ez sokat jelent a beilleszkedés során! A legtöbb óvodában tartanak előzetes szülői értekezletet. Ott akár a közös levelezőlista vagy Facebook csoport létrehozását is kezdeményezhetitek.

Záró gondolatként pedig szeretném hangsúlyozni, hogy a beilleszkedést a ti hozzáállásotok segíti a leginkább! Nem a gyerekkel kell megbeszélni az esetleges aggodalmaitokat, kétségeiteket az intézménnyel kapcsolatban. Ez csak elbizonytalanítja őt. És ugyanígy fontos az ovi pozitív színben való feltüntetése. Sok családnál azt látom, hogy az ovival fenyegetik a gyereket…”Na majd ott mindent meg kell enned! Ott lesz csak fegyelem, megnevel az óvónéni!” Gondoljatok bele, milyen üzenete van ennek a gyermek számára. Törekedjetek rá, hogy az ovi szellemiségéhez hasonló elvek mentén készítsétek fel a gyermeket a kezdésre!

További fejlődéspszichológiai cikkekről itt olvashatsz!

A korábbi blog oldalamon pedig számos írást találsz óvoda címszó alatt!

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!