Mit tegyek, ha csak hízik a gyerek? A gyermekkori elhízás pszichológiája

Kövérség? Elhízás? Kóros elhízás gyermekkorban? Szakmai nyelven obesitas. Mielőtt bármilyen pszichés okokra vagy kezelsére gondolunk, először mindig az orvosi hátterét kell kivizsgálni. Ha a gyermek táplálkozási szokásai és életmódja nem indokolja, akkor alapos belgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálásra van szükség.

Ugyanakkor ha a gyerek állandóan nassol és egészségtelen ételeket eszik, mindezt a képernyőt bámulva, mozgásszegény életmódot folytatva, akkor igencsk egyértelműnek tűnhet, mi vezetett az elhízott állapothoz. A kérdés az, hogy mi vezetett ide?

A gyermekkori elhízás lelki okai

Összetett folyamat az elhízás lelki okait kutatni és valójában soha nem lehet kijelenteni, hogy pusztán pszichés tényezők vezettek ehhez az állapothoz. Az esetek többségében nem maga a kövérség az alapprobléma, hanem ez egy tünete valamilyen mögöttes komplexebb lelki folyamatnak. Jellemző valamilyen hiány, érzelmi kielégítetlenség, szeretethiány a háttérben. De vannak gyerekek, akik pusztán unalomból is többet esznek.

Mindegyik esetben közös, hogy a probléma nem egy személyben a gyereket érinti, hanem az egész családot. Éppen ezért a probléma kezelése is inkább a családterápia módszerével működik igazán sikeresen.

Fontos a szülői minta!

Mit lát otthon a gyerek? Milyen életmódot folytat a család? Mennyire része a hétköznapoknak a nassolás? Te mennyit ülsz a gép előtt és nyomkodod a telefonod? Szoktatok családilag mozogni, sportolni, kirándulni, túrázni?

Tedd a szívedre a kezed! Ha ti magatok nem tudtok megfelelő mintát mutatni, akkor vajon hogyan tanulja meg a gyerek az egészséges életmódot?

Ha nektek szülőknek is változtatni kellene az életmódotokon, akkor érdemes először ezzel kezdeni. Gondoljátok végig, hogyan lehetne csökkenteni a nassolást, beiktatni az egészséges alapanyagokat az étrendbe. Fontos azt is mérlegelni, milyen jelentősége van az étkezéseknek nálatok. Ideális esetben napi ötször és lehetőleg együtt eszik a család. Természetesen ez a közösen eltöltött időre vonatkozik. Ilyenkor az evés nem pusztán szükségletkielégítés, hanem egy családi program is. Érdemes a gyerekeket már a kezdetektől bevonni az étel elkészítésébe és az asztal megterítésébe. Az étkezések kiváló lehetőséget adnak a beszélgetésre, az egymáshoz kapcsolódásra. Legalább erre az időre tegyétek le a telefonotokat!

Az így látott mintát a gyermek is szívesebben követi. Ne feledd, egy bizonyos életkor után a papolással már semmit nem érsz! Kiskamaszkortól sokkal inspirálóbb a gyerek számára, ha te sikereket érsz el. Ha neked eredményes a fogyásod, ha látja, hogy szívesen sportolsz, akkor ő is nagyobb eséllyel követ majd ezen az úton.

Mi állhat a háttérben?

Amikor felmerül az elhízás lelki oka, több lehetőségre is gondolni kell. A pszichológiai kezelés része a diagnosztika, ami a probléma feltárásának a kezdete. A klinikai tapasztalatok alapján meg kell vizsgálni, állhatnak-e a háttérben az alábbi problémák:

  • Érzelmi elhanyagolás, esetleg bántalmazás a családban
  • Gyermekkori depresszió
  • Iskolai bántalmazás
  • Kóros szorongás, melyet az evéssel próbál oldani
  • Szélsőséges esetben szexuális abúzus

Az elhízás pszichés kezelése nem egyik napról a másikra történik. Ha téged MOST zavar a gyermek kövérsége, akkor most kell megoldást keresni, de ennek időt kell hagyni. A nem szervi eredetű elhízás hosszú idő alatt alakul ki. Ugyanígy a kezelése is időigényes.

Az elhízás, fogyás, táplálkozási problémák kóros megnyilvánulásaival a pszichiátria szakterülete foglalkozik. (Kóros obesitas, bulímia, anorexia) Enyhébb esetekben az életmódváltást önmagában a pszichoterápia/családterápia is hatásosan támogatja!

A témáról bővebben olvashatsz Vekerdy Tamás Jól szeretni c. könyvében.

További pszichés problémákról itt olvashatsz!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!