Mi történik a gyermekpszichológusnál?

A leggyakoribb kérdés, vajon mit is csinál, hogyan dolgozik a gyermekpszichológus? Mennyire vesz részt a szülő a terápiában? Tudhatja-e mi történik ott? Mit mondjon a gyereknek, miért kell mennie? Ezekre a kérdésekre adok most választ a cikkemben, olvassátok el!
gyermekpszichológus magánrendelés
Fotó: Polina Zimmerman (Canva)

Arról, hogy mikor, milyen esetben érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni, már írtam egy korábbi cikkemben. Ezt érdemes elolvasni, mielőtt szakemberhez fordultok!

A bejelentkezés

Mielőtt felhívsz, hogy időpontot kérj, javaslom, hogy egyeztessetek egymással szülőként! Sokszor önmagában a problémátokról való beszélgetés is segít tisztábban látni a helyzetet. Telefonos vagy emailes bejelentkezés során érdemes néhány gondolatot részletesen elmondani, de nem kell mindent, hiszen első alkalommal úgyis a szülőkkel beszélek csak, a gyermek jelenléte nélkül.

Az első alkalom – a szülőkonzultáció

Gyermekpszichológusként első alkalommal minden esetben a szülőkkel vagy csak az egyik szülővel beszélek. Fontos, hogy mindkét fél tudjon a megkeresésről, amennyiben a gyermekkel is foglalkozom a későbbiekben. Ha csak a szülővel találkozom és szülőterápiás alkalmakat beszélünk meg, akkor a beleegyezés a másik szülőtől nem szükséges.

Első alkalommal alapvetően a felmerülő kérdésekre fókuszálunk. Számomra informatív, te hogyan fogalmazol, milyen kontextusban látod a problémátokat! Később én is célzottan kérdezek. Ha a gyermekkel is találkozom, akkor az ő fejlődéstörténetét is alaposabban átbeszéljük.

Fontos, hogy az első alkalom mindig hosszabb (1.5 óra) mint a többi (50 perc) és sok esetben egyszeri konultáció is elég lehet. Szakmai szempontok mentén, irányított megfigyelésekkel és rendszerszemlélettel már egy alkalom is segít a megoldásra fókuszálnod.

A pszichodiagnosztikai szakasz

Az első alkalom után közösen megegyezünk, hogyan folytatjuk tovább terápiás munkánkat. Amennyiben a gyermekkel dolgozom, úgy ezt követően egy 3-4 alkalmas ún. Pszichodiagnosztikai szakasz következik. Ez a megismerkedési fázis. Életkortól függően kötetlenül beszélgetünk és játszunk. Ezeken az alkalmakon veszem fel vele a gyermekpszichológiai teszteket is, melyek leginkább, rajzos, mesemondós, építős feladatok. Elemzésükkel pontosabb képet kapok a gyermek érzelmi, szociális világáról, a családjáról és az életéről.

Visszajelzés a szülőnek és a továbbiak megbeszélése

A diagnosztikai szakaszt egy visszajelző szülőkonzultáció követ. Ezen az alkalmon ismét megbeszéljük, hogyan gondolkodtok az eddigi közös munkánk után a problémáról. Én pedig megosztom veletek a tapasztalataimat. Az elvégzett tesztek eredményeiről és a szakmai véleményemről visszajelzést adok. Ekkor történik meg az ún. Terápiás szerződéskötés, amikor szóban megállapodunk arról, kell-e és ha igen, akkor hogyan kell tovább dolgoznunk.

Mit mondj a gyereknek, miért kell pszichológushoz mennie?

Ha bizonytalan vagy a kérdésben, elég csak az első alkalom után szólni a gyereknek. Így együtt végiggondoljuk, milyen probléma az a megbeszéltek közül, ami a számára is zavaró.

Fontos, hogy engem ne tekintsen sem orvosnak, sem tanárnak. A kicsiknek azt szoktam mondani, játszós néni vagyok. 🙂

Érdemes mindenről úgy kommunikálni, hogy én a családnak segítek, hiszen valójában is erről van szó. A gyermekterápia egy közös munka és együtt segítünk megoldást találni a gyerek problémáira.

Bejelentkezni ezen a linken tudsz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn