MEGDÖBBENTŐ adatok: 34%-kal nőtt a válások száma…

A tavaszi karantén idején a bezártság komoly mentális stresszt okozott az egész világon. Az emberek nehezen szokták meg a karantént. Megnőtt a vírussal kapcsolatos pszichés megbetegedések száma is. Hipochondria, pszichoszomatikus kórképek, szorongás.

Egy 2020 októberi amerikai kutatás alapján (Legal Templates), melyet a Psychology Today közölt az látszik, hogy idén nyáron 34%-kal több válókeresetet adtak be mint tavaly az év ugyanezen szakaszában. Ezek 45%-ban érintett 18 év alatti kiskorú gyermek, ami 5%-kal több mint tavaly.

A kutatók azt találták, hogy a rövid ideje tartó és a konfliktusos házasságokat viselte meg leginkább az összezártság időszaka.

Ha egy átlagos család hétköznapjait megvizsgáljuk békeidőben, akkor az látszik, hogy a mindennapi mókuskerék miatt szinte alig töltenek el egymással minőségi időt. Ehhez képest az egész napos összezártság komoly próba elé állította még a leginkább össeztartó családokat is. Nem beszélve a bizonytalanságról, hogy mikor esz ennek vége? Hogyan viselik anyagilag? Miként változik majd meg az életük?

Most az újabb korlátozások idején ismét kihívások elé néznek a családok. Azt gondolom fontos tudatosítani magunkban, hogy foglalkozni kell a mentális egészségünkkel. Még korábban írtam egy cikket a témában (Itt olvashatod!) és több médiumnak is nyilatkoztam, hogyan lehet odafigyelni a gyerekes családoknak a pszichés jóllétükre.

Csak néhány tipp a teljesség igénye nélkül:

  • Világosan el kell különíteni, mi az ami a gyerekre tartozik és mi nem. A halálozási számokkal, az anyagi létbizonytalansággal és egyéb felnőtt témákkal egy gyermek nem tud mit kezdeni. Empatizál a szüleivel, de ez nem azt jelenti, hogy fel is tudja dolgozni.
  • Figyeljetek oda a hétköznapok normális napirendjére. Ez érzelmi biztonságot is ad a gyermeknek.
  • Tartsatok felnőtt énidőt. Ha másként nem, akkor hétvégén egy kis időre váltsátok egymást a gyermekek felügyeletében.
  • Muszáj időt szakítani a szülői beszélgetésekre is. Nagyon könnyű úgy végigvinni egy napot, hogy érdemben egy szót sem váltotok egymással…

Ez az időszak most mindenki számára nehéz. A betegségtől való félelem, a létbizonytalanság és, hogy nem tudni meddig tart sokat ront a családok mentális állapotán. Ezt most mindenkinek tudatosítania kell magában és ha egyedül nem megy, jobb segítséget kérni, mielőtt elmélyülnek a konfliktusok.

Ha te most vagy válófélben, esetleg még csak gondolkozol rajta, mindenképpen kezdd azzal, hogy a gyermeked érdekeit mérlegeled. Ebben segít neked a Válás gyermekszemmel online gyermekpszichológiai kurzusom. KATTINTS IDE és csatlakozz. November 22-ig még megteheted.

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!