Közös szülői felügyelet válás után. – Gyermekpszichológiai vélemény

Ez a cikk egy szakmai reflexió a 2021 októberében tett törvényjavaslatra, mely szerint válás után a közös szülői felügyeleti jog megtartása lenne a kiindulási alap.
válás gyermekpszichológus
Kép: Canva

Nagyon sokat gondolkodtam a minap nyilvánosságra került törvénytervezetről, ami kimondaná, hogy a jövőben elég lenne csak az egyik szülőnek kezdeményezni a közös szülői felügyeleti jogot.

Szeretnék veletek erről megosztani néhány szakmai gondolatot úgy, hogy én 10+ éve dolgozom állami ellátásban (kórházban) és jópár éve magánban is nagyon különböző társadalmi helyzetben lévő családokkal. Az írásom fókuszában ezúttal is a gyermekek vannak.

Rögtön az elején szögezzük le, hogy a közös szülői felügyeleti jog NEM EGYENLŐ a váltott (fele-fele) kapcsolattartással. A kizárólagos felügyeleti jog pedig nem jelenti a másik fél teljes kizárását a szülői jogkörökből.

Maga az elv, hogy a szülők jogai közösek, egy nagyon fontos alapelv. Amit tulajdonképpen már a családalapításkor fontos lenne leszögezni.

Sajnos a magyar valóságban igen hamar “kettéválnak” a szülői szerepek. Az anyák otthon maradnak és rájuk hárulnak a gyermek és háztartás körüli teendők. Az apák dolgoznak (pénzt keresnek). Ezen sajnos nincs mit szépíteni. Ezért fontos kezdeményezés a szülők közötti jogok és szerepek minél kiegyensúlyozottabbá tétele. (Nemcsak egy válás esetén.)

Elméleti síkon a különválás a szülők párkapcsolatában történik meg. A gyermekkel való kapcsolattartásban a gyermek érdeke is az, hogy mindkét szülővel közel azonos időben és minőségben kapcsolata legyen.

Ugyanakkor lássuk be, nagyon bonyolult ez a kérdés az egyes családok szintjén.

  • Nem érdeke a gyermeknek a kapcsolattartás a bántalmazó szülővel.
  • Nem “kényszeríthető” közös felügyeletre a gyermekével minden kapcsolatot megszakítani kívánó szülő.
  • Nem jó a gyermeknek, ha az őt kizárólagos joggal nevelő szülő személyes sérelmei miatt elidegeníti a másik szülőtől stb.

De a törvénytervezet nem is kényszerít ilyen esetben. Problémás kérdésekben továbbra is a bíróság dönt majd. Abból az alapállásból kiindulva, hogyha megoldható, akkor legyen közös a szülői felügyeleti jog. (Az nem egyértelmű számomra, hogy az elhelyezés is.) Ez az alapelv pedig összességében jó és előremutató. Viszont nagyon sokat kell még azon dolgoznunk társadalmi szinten is, hogy a gyakorlatban jól működjön.

Ez a cikk egy reflexió a 2021 októberében megjelent törvénytervezetre, amely azt szorgalmazza, hogy válás esetén alap legyen a szülők közös felügyeleti jogának megtartása. A cikket 2021 október 20-án írtam az akkori jogállás alapján.

Válófélben lévő családoknak szakmai segítségként ajánlom a Válás gyermekszemmel kurzusom anyagát.

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn