Kistestvér születik: 2 +1 tanács, hogyan készítsd fel rá a gyermeked?

Amikor egy család elhatározza, hogy kistestvért szeretnének vállalni, mindig nagyon izgatott kérdés, vajon hogyan fogadja őt a nagyobbik gyerek? Előtte azonban végig kell gondolni, hogyan és mikor mondjátok el a várandósság hírét. Sokszor találkoztam már olyan esettel, amikor a kezdetektől tudta a nagyobbik gyerek, de sajnos a terhesség a korai szakaszban megszakadt, így neki is el kellett magyarázni a veszteséget. Illetve ugyanígy mérlegelni kell az is, hogy a kisebb gyerekek nem tudnak titkot tartani. Érdemes tehát kivárni és csak akkor beszélni róla, amikor már a külvilág számára is publikus a hír.

1. Beszélgessetek a testvérszerepről!

A kistestvér érkezésére az alapoktól kezdve fel kell készteni a nagyot. Ennek első lépése magának a testvérszerepnek a megismerése. Gondoljatok bele, honnan tudná egy kisgyerek, mit is jelent az, hogy testvér, amikor neki még soha nem volt?

Első körben érdemes a környezetetekben lévő testvérkapcsolatokról beszélgetni. Találkozzatok többgyerekes barátokkal, rokonokkal és kérjétek meg őket, hogy meséljenek nektek a testvérek mindennapjairól. Később az így szerzett élméneket fel lehet eleveníteni, amikor a testvérről van szó.

Ha nektek is van testvéretek, akkor szuper családi program lehet a saját gyermekkorotok felidézése. Lehet ilyenkor képeket nézegetni vagy megkérni a nagymamát, meséljen a régi időkről.

Ezeknek a lényege, hogy a gyermek tapasztalatokat szerezzen magáról a testvéri viszonyról és megtanulja, hogy a testvériség egy természetes dolog.

Beszélgessetek arról is, miyen szerepet tölt majd be a kicsi a család életében. Hangozzon itt el az is, hogy ti mindegyik gyereketeket egyformán szeretitek.

2. Figyeljetek a részletekre!

A gyerekek könnyebben veszik az akadályokat, ha részleteiben tudják, mire számíthatnak. Különösen igaz ez egy olyan ismeretlen helyzetben mint a kistestvér születése. Tervezzétek meg és mondjátok el neki, hogyan alakul majd az ő élete a szülés idején és az azt követő időben. Ha a nagyi fog rá addig vigyázni, akkor a szülés közeledtével fokozatosan legyenek egyre többet együtt. Sokat segíthetnek ebben a különböző kistestvér születik könyvek, pl az Anna kistesót kap.

Gondoljátok végig, milyen szokásokat terveztek megváltoztatni ebben az időszakban. Például ha máshol fog aludni vagy az ő szobájában lesz a kicsi ágya, akkor ezeket az új szokásokat szintén jó mihamarabb bevezetni. Igaz ez a közösség kezdésére is. Ha megoldható, akkor ne közvetlenül a szülés előtt vagy után kezdjen új intézménybe járni.

Közvetlenül a szülés előtti és utáni időszak jellemzően a legtöbb családban kritikus. Hagyjatok időt a testvéreknek és magatoknak is az összeszokásra. A kezdeti kaotikus időszak ELMÚLIK!

+1. Fogalmazzátok meg a saját szülői elvárásaitokat a jó testvérkapcsolatról!

Amikor a kistestvér születéséről beszélgettek, érdemes tisztázni, hogy nektek szülőként mit jelent a jó testvérkapcsolat! Különösen fontos ez akkor, ha a saját élményeitek, a saját testvéretekkel való kapcsolatotok problémás. Tudnotok kell ugyanis, hogy a testvérféltékenység valamilyen formában való megjelenése természetes dolog. Irreális elvárás ha azt hiszitek akkor jó közöttük a viszony, ha soha nem féltékenykednek egymásra. Ha sikerül ezt megfogalmaznotok, azzal saját magatoknak is felmentést adtok a tökéletességre való törekvés alól!

Összességében egyébként nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni, ha az “elég jó” testvérkapcsolat elérése a cél. A családi együttélés szabályai a testvérekre is igazak lesznek. Pl. Nem szabad verekedni, lökdösni egymást vagy csúnyán beszélni. Ezeket a bevett szabályokat érdemes átformálni a testvérek viszonyára.

A család témájában ezen az oldalon olvashattok még több cikket! A Gyermekpszichológus BLOG korábbi oldalán pedig a testvérféltékenységről is írtam.

Ha úgy érzitek elakadtatok és szeretnétek a felkészülésben személyes segítséget kérni, akkor érdemes pszichológiai konzultációt kérni, hogy személyes kérdéseitekre is választ kapjatok!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!