Identitáskrízis serdülőkorban: ezt élik meg a kamaszok!

A kamaszkor közeledtével sok szülő szorong attól, hogyan fogja majd gyermeke lázadását kezelni. Mit tegyen, hogy ne kallódjon el a serdülő? Ezt a stresszt nagyban csökkenti, ha megértjük a kamaszkori identitásválság lelki hátterét.
serdülőkori identitáskrízis

Nehéz manapság pontosan behatárolni, mettől meddig tart a kamaszkor. Azt ugyanakkor elmondhatjuk, hogy némileg hamarabb kezdődik és később fejeződik be mint néhány évtizeddel ezelőtt. Köszönhetően a felgyorsult világunknak, a megváltozott életmódunknak és táplálkozási szokásainknak, mind biológiai mind pszichés szempontból érezhető a változás. De honnan tudhatod, mikor lépett be a serdülőkorba a gyermeked? Mit él át valójában a lázadó kamasz?

Én azt szoktam mondani a szülőknek, hogy valójában az egész gyermekkor a határok feszegetéséről szól, ami a gyermeki lét velejárója. Mégis könnyű összetéveszteni az általános gyermeki lázadást a kamaszkori identitáskereséssel.

Nézd meg a videómat a témában! (Ha tetszett, akkor iratkozz fel a csatornámra.)

Mit jelent az identitáskrízis serdülőkorban?

Az identitásképződés, más néven individualizáció a személyiség egyedi fejlődése. Az a folyamat, melyben kialakul a személy egyedisége, önállósága, valahová tartozása. Az önmagunkról alkotott képünk.

Az identitás kialakulása több életterületen is végbemegy. Személyes identitásunk része a pályaválasztás, a szakmánk. Megkülönböztetünk ezen túl nemi, vallási, etnikai-nemzeti és kulturális identitást mint a személyes identitás részét.

Interperszonális (a társas kapcsolatokban megnyilvánuló) identitásunk része a család, a közösség. Ez a társas támogatás megerősíti a valahová tartozás érzését. Kutatások bizonyítják, hogy az identitás kialakulásában a legfontosabb szerepe a gyermeket körülvevő embereknek és a környezetnek van. A családnak tehát mindenképpen van valamilyen hatása az egyéni személyiségfejlődésre, akár jó vagy rossz irányban.

Erikson fogalmazta meg a pszichoszociális fejlődéselméletében, hogy a fejlődés szakaszosan megy végbe és mindegyik szakaszban egy ún. krízissel találkozik az egyén, amit meg kell oldania. Elmélete szerint kamaszkorra jut el oda az egyén a testi fejlődésben és társadalmi felelősségérzetben, hogy megoldja az identitáskrízist. Ha ezt nem sikerül megugrani, akkor szerepkonfúzióba kerül és addig nem tud a következő szakaszba lépni, aminek a kimenetele az intimitás, az elköteleződés képessége.

Az identitáskrízis szakaszai

Figyeld meg, melyik szakaszban tart éppen a gyermeked!

A diffúz identitás időszaka

Ez az az időszak, amikor már életkorban elérte a gyermek a serdülőkort, de még nem alakult ki nála az identitáskrízis, nem kezdte el keresni a helyét a világban és nem köteleződött el. Jellemzően ilyenkor még elfogadja a szülők álláspontját és a lázadásai egyszerű határfeszegetések.

Korai zárás

Egyszerűen megfogalmazva a korai zárás az az identitásállapot, amikor identitáskrízis nélkül megtörténik az elköteleződés. Jó példa erre, amikor a gyermek viszi tovább a szülő vállalkozását, foglalkozását anélkül, hogy felmerülne benne egyéb más pályaválasztási opció is. Ez alap esetben nem jelent problémát, főleg ha csak egy-egy identitásterületen áll fenn. Gond akkor van, ha később mégis identitáskrízisbe kerül a személy és nem tudja ezt a konfliktust magában feloldani. Például, ha az életközépi válság idején rájön, mégsem ezt a szakmát szeretné tovább folytatni, de nem talál megoldást a helyzetre.

A moratórium időszaka

A tipikus kamaszkor. Amikor az identitáskrízis zajlik, de még nem történt meg az elköteleződés. A gyerek keresi a helyét a világban. Megérettek már benne az élet nagy kérdései. Képes megérteni mások érzelmi viszonyulásait, átlátja a saját szerepét és felelősségét a döntések meghozatalában stb. Fontos tudnod, hogy a moratórium időszaka nem egyenlő a rettegett kamaszkori lázadással. Azért mert a te gyermeked nem lázad (annyira), ez még nem jelenti a moratórium hiányát.

Érett identitás

A kamaszkort záró kívánt identitásállapot. Amikor a gyermek keresi és meg is találja a céljait és el tud mellettük köteleződni. Ez szükséges ahhoz Erikson szerint, hogy továbblépjen a fiatal felnőttkorba, ahol az intimitás és elköteleződés a fő énerő.

Ha jobban végiggondolod, biztosan te is találkoztál már olyan felnőttel, aki “beleragadt” a moratórium fázisába vagy éppen több életterületen is korai záró. Egy idő után sajnos komoly beilleszkedési, elköteleződési problémákat okozhat ez az elakadás, amiből hosszú önismereti munka kijönni.

Fontos tehát szülőként, hogy megértsd miért szükséges kamasz gyermeked életében a lázadás, mit is jelent valójában az identitáskrízis. Sokat segíthetsz neki azzal, ha partnerként tekintesz rá és képes vagy változtatni az eddigi nevelési módszereiden.

Szeretnél magabiztos szülő lenni kamasz gyermeked nevelésében? Akkor A magabiztos szülők iskolája online kurzusom neked való! KATTINTS ide és nézd meg!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn