Ezért ne siettesd a babád fejlődését! – RTL Klub Reggeli interjú

Az adást itt nézheted meg!

A gyerekek fejlődésének a méricskélése, összehasonlítása és siettetése egy nagyon gyakori jelenség manapság, amikor rengeteg információnk van a témáról. Bármilyen babás portált, cikket ha megnéz az ember, mindenhol találkozik az általános tól-ig adatokkal: milyen életkorban mit “kell” tudnia egy babának. Ez önmagában nagyon hasznos információ, ugyanakkor sokan félreértelmezik és mint egyfajta verseny, úgy tekintenek a gyerekük normál fejlődésmenetére.

Mikor van valóban lemaradva a gyerek?

Fontosnak tartom a cikk elején tisztázni, hogy alapvetően nagyon hasznosak a fejlődésről szóló információk az interneten, mert sokszor rávilágítanak a valós problémára. Ha azért bizonytalanodik el egy szülő, mert a standard fejlődési ütemhez képest valóban elmarad a baba fejlődése, akkor érdemes szakemberrel konzultálni. (Pl. Ha nem kezd el még járni 18 hónapos koráig) De egy ilyen eset sem jelent önmagában megkésett mozgásfejlődést. Ha kisbabákat vizsgálunk, akkor mindig nagyon komplexen és egyénre szabottan járunk el. Ha pedig fejlesztési javaslatot adunk, akkor az szakmailag megalapozott, az elmaradást vélhetően a legjobban korrigáló ismert eljárás lesz.

A fentebb leírt példa tehát NEM a siettetés esete!

Mikor beszélhetünk siettetett fejlődésről?

Amikor egy baba fejlődése a normál menetben zajlik, akkor tulajdonképpen irreleváns kérdés, hogy 12 vagy 13 hónaposan kezd el járni. De ugyanez igaz a beszédfejlődésre, a finommotorikára vagy a szociális fejlődésre.

Ahogy nőnek a gyerekek úgy nyílik az a bizonyos olló, és amíg az újszülöttek fejlődésében nem sok különbség van, addig az idősebb gyerekek között már nagyfokú különbségek is megfigyelhetőek a normál tartományon belül. Magyarul nem lesz okosabb és ügyesebb a gyerek ha 2 évesen lesz szobatiszta mintha 2 év 3 hónaposan lenne!

Persze joggal lehetsz böszke a gyerekedre, ha valamit ügyesen, esetleg a kortársait megelőzve csinál, de nem érdemes ebben méricskélni a gyerekeket. Előbb utóbb a másik baba is eléri ugyanazt a fejlődési szintet.

Hogyan hat a siettetés a személyiségfejlődésre?

Ha egy babát siettetnek a fejlődésben, például otthon fejlesztik, különböző tornákra, terápiára járatják, akkor hamar menetrendszerűvá válhatnak a hétköznapjai. Ebben a betáblázottságban sokszor nem marad idő a regenerálódásra és a szabad játékra, ami egyébként önmagában jobban fejleszti az egészséges germeket mint bármilyen más terápia.

A siettetés másik lelki hatása, hogy teljesítményt vár el a gyermektől. Ezt inkább a későbbiekben élik meg nehezen. Van ennek egy olyan üzenete, hogy akkor fogadom el legjobban a gyermekem, ha megfelelően teljesít…

Összességében tehát ha felmerül a megkésett fejlődés gyanúja, kérjétek szakember segítségét a kivizsgáláshoz! Minden egyéb, szakmailag nem indokolt fejlesztés és siettetés inkább lelkileg megterhelő a gyermek és a család számára.

További fejlődéspszichológiai cikkeket itt olvashatsz!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!