Ha már eldöntöttétek, hogy bölcsődébe megy a gyermeketek, akkor érdemes ezzel egyidejűleg a felkészülést is elkezdenetek. Nem véletlen, hogy a beszoktatás sztenderd ideje két hét. A kicsiknek nagyon fontos a fokozatosság!

Tudj meg mindent a bölcsi rendjéről!

Ismerve a kiválasztott bölcsit, tájékozódjatok minél szélesebb körben a helyi szokásokról. Hogyan néz ki a napirend? Mettől meddig fogadják a gyermekeket? Mennyire lesztek ti is részesei a mindennapoknak? Pl hogyan vonják be a szülőket a különböző programok szervezésébe? Milyen kötelességeitek vannak a bölcsi felé nézve? (Miket vigyetek ti magatokkal, mit biztosít az intézmény számotokra?) Hogyan fogsz kommunikálni a nevelőkkel? felhívhatod-e őket direktben vagy a központi számon elérhetőek? Kérdezd meg, milyen esetekben értesítik a szülőket napközben? Mi történik, ha megbetegszik a gyerek? stb.

Ez nemcsak a gyermeknek, hanem nektek is fontos ahhoz, hogy még inkább biztonságban tudd gyermekedet napközben.

Érdemes a napirendeteket is egy kicsit a bölcsiéhez igazítani. Ha mást nem, legalább az étkezések számát hangoljátok össze. Kisgyermekkorban a napirendnek különösen fontos szerepe van az érzelmi biztonság szempontjából. A kiszámíthatóság a beszoktatást is megkönnyíti.

Ragaszkodj a fokozatos beszoktatáshoz!

Tapasztalataim alapján a bölcsődét kezdő gyermekek szüleit a leginkább az aggasztja, hogyan fogja egy idegen nevelő, aki egyszerre több gyermekért is felel, kitalálni mire van szüksége a gyermeküknek. Miért sír? Hogyan fog egyedül elaludni? Éhes-e? Kell-e pelenkát cserélni? Hogyan fogja megvígasztalni, ha sír?

Ezekre a kérdésekre könnyebb válaszolni akkor, ha sikerül a gyermek napirendjét, szokásait, kedvenc dolgait és a megnyugtatásának módját alaposan és többször átbeszélni a gondozóval. Érdemes ezeket már előre összeírni, hogy ne maradjon ki semmi. A fokozatos beszoktatás pedig éppen abban segít, hogy még a te jelenlétedben előkerüljenek ilyen helyzetek.

Legyél tehát aktív részese a beszoktatásnak! Figyeld a gyermekedet játék közben, evés közben és végig a nap folyamán, és jelezd a gondozónak, amikor azt látod, hogy segítségre van szüksége!

A kisgyermekek többsége viszonylag könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez. Sokszor mi szülők jobban aggódunk, hogyan állja majd meg a helyét a közösségben. Nem kell tehát leszoktatni a cicin alvásról vagy megtanítani teljesen önállóan enni. Ilyen elvárások nincsenek a bölcsiben és alapvetően minden intézmény igyekszik a leginkább egyénileg alkalmazkodni a gyerekek igényeihez.

Törekedjetek partneri viszonyra az intézménnyel!

A leginkább úgy tudjátok segíteni a beszoktatást és a legtöbb támogatást megadni a gyermeknek, ha a gondozókkal együttműködve segítitek őt a közösségben. Ez akkor is igaz lesz, ha konfliktusba keveredik a társaival. Akkor is, ha visszaesést tapasztaltok a viselkedésében, de tulajdonképpen bármikor.

Egy példa erejéig térjünk vissza a konfliktusokhoz! 1.5-2.5 éves gyermekeknél gyakori, hogy külső szemmel látszólag agresszív vitába keverednek egymással. De ez valójában az esetek többségében életkori sajátosság. Ebben a korban ők még nem tudják az érzelmeiket a társadalmi elvárásoknak megfelelően szabályozni. Ha megbánták társaikat, azt nem direkt ártó szándékkal teszik, hanem ösztönösen. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az a felnőtt, aki ott van vele és látja a helyzetet, egyből kezelni is tudja. (Leállítani a bántó viselkedést, megmutatni a helyes cselekedetet, elsimítani a konfliktust) Amikor délután visszahallod ezt a történést, akkor te magad utólag már nem nagyon tudsz mit tenni. Gyermeked addigra valószínűleg elfelejtette mit is csinált délelőtt és a felemlegetésnek sincs már igazán értelme. Ez egy jó példa arra, miért fontos, hogy egyeztessetek a gondozókkal és hasonlóan kezeljetek például egy konfliktushelyzetet.

Az intézményen túl fontos az is, hogy a szülőtársakkal is kapcsolatban legyetek. Érdemes akár közös Facebook csoportot vagy levelezőlistát is létrehoznotok. A közösség összetartása sokat segít!

Gyermekpszichológusként most én is szeretnék neked személyesen segíteni. A Felkészülés az óvodára kurzusomban egy külön fejezetben foglalkozom a bölcsődei beszoktatással is. Ugyanakkor az óvoda és a bölcsőde kezdése lélektani szempontból majdnem teljesen megegyező. Kattints és nézd meg, miről szól a kurzus! Most egy zárt támogató Facebook csoportnak is tagja lehetsz 6 hónapig, ha részt veszel az online kurzuson!

További érdekes cikkeket a fejlődési életkorokról itt olvashatsz!

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!