Vigyük-e ki a gyereket a temetőbe? A gyermekpszichológus válaszol

Néhány nap múlva Halottak Napja. Gyakori kérdés az év ezen szakaszában, vajon jó ötlet-e kivinni a gyereket is a temetőbe? Mennyi idős kortól érdemes? Mit mondjuk neki a halálról? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keresem a választ!
temető halottak napja gyerek

Érdemes a kérdést először kultúrtörténeti aspektusból megvizsgálni. A nyugati demokratikus világban mára inkább tabutéma a halál, holott az elmúlás az élet szerves része. A mi kultúránkban egyre inkább kikopnak az elmúlás körüli rítusok és szertartások is. Már csak nagyon kevés családban tartanak halotti virrasztást. Egyre ritkábban szerveznek halotti tort a temetés után. Ezeknek a szokásoknak, rítusoknak ugyanakkor fontos szerepük van a gyászmunkában. A közös megemlékezéstársas támaszt nyújt a gyászolóknak. A generációról generációra ismétlődő hagyományok pedig kiszámíthatóságot és megnyugvást jelentenek a nehéz időkben.

Gyermekek a gyász folyamatában

Az elmúlás, a családi gyász a régi időkben a gyermekek életének is szerves részei voltak. Amikor a családok még jellemzően együtt éltek, akkor az időseket együtt gondozták halálukig. A nagyobb gyermekek ugyanúgy kivették szerepüket a nagyszülők ápolásában mint a szüleik. Amikor eljött a halál órája, akkor pedig közösen emlékeztek az elhunytra. Ezek a szokások az egész családnak segítettek a veszteség feldolgozásában.

A keleti kulturális társadalmakban a mai napig élnek a hagyományok és az elmúlás sokkal szervesebb része a hétköznapoknak.

Mit mondjunk a gyereknek a halálról?

A fentiekből kiindulva következik, hogy az elmúlásról beszélgetni kell a gyerekekkel. Nem szabad a témát tabusítani. Teljesen hiteles az, ha szülőként te magad is szomorú vagy és ezt kimutatod a gyermeked irányába. Szabad együtt sírni!! Nem kell erősnek látszani… Így a gyermek is megtanulja kifejezni az érzéseit. Az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

  • Ha kérdez, válaszolj! Kritikusan fontos most, hogy minden kérdésére megkapja a választ. A gyerekek hajlamosak magukban elméleteket gyártani, ami fokozza a szorongásukat. Ne hagyd magára ebben a nehéz élethelyzetben!
  • Kérj segítséget a tágabb családtól, barátoktól és beszéljetek együtt a gyermekkel a halálesetről, ha úgy érzed neked egyedül nem menne.
  • Az igazat mondd! Nem szabad hazugsággal “könnyíteni” a helyzeten. A gyerekek okosak és hamar átlátnak a dolgokon. A titok pedig felemészti őket…
  • A saját meggyőződésed, hitet, legjobb tudásod szerint a gyermek életkorát figyelembe véve beszélgessetek az elmúlásról.

Nagycsoportos, kisiskolás korukra érik meg a gyerekek gondolkodásmódja arra a szintre, hogy már megértik az elmúlást. Tudják, hogy aki elhunyt nem támad fel többé. Ne lepődj meg, ha ebben a korban lévő gyermekedet alkalomtól függetlenül is érdekli a halál témája. Ugyanígy életkori sajátosság, ha egy kisovisnak “bizarr elképzelései” vannak a halottak feltámadásáról.

A fentiekből pedig azt gondolom egyértelműen következik, hogy ki lehet vinni a gyerekeket a temetőbe. Közös családi program lehet az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, a régmúlt megidézése. Ha a gyerek nyitott rá, akkor lehet családfát is készíteni és a történelmi időkről elmélkedni. Miért ne lehetne a Halottak Napja egy meghitt családi ünnep?

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn