Így hat a névválasztás a gyermek személyiségére! – RTL Klub Fókusz riport

Hogyan befolyásolja a gyermek neve a személyiségét? Milyen hatással van egy különleges név a hordozójára? Az örökletes nevek vajon a családi sorsot is tovább örökítik? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk az RTL Klub Fókusz című műsorában!
Névválasztás
Canva

Az adást itt nézhetitek meg!

Különleges név, különleges sors?

Szülőként mi magunk is sokat töprengtünk a saját gyermekeink nevén. Viszont amikor átnéztük az utónévkönyvet, arányaiban sokkal kevesebb hagyományos nevet találtunk benne, mint amennyi különleges, sokak számára ismeretlen nevet. A Fókuszban az MTA szakembere elmondta, hogy szinte naponta adnak be újabb és újabb kérelmeket anyakönyvezésre a leendő szülők. Azt gondolnánk, hogy a mai gyerekek közül sokan kapnak ritka nevet, de valójában minden időben megvannak a korszak legnépszerűbb nevei és a gyerekek jelentős része ezeket viseli.

Nehéz azonban egyértelmű választ adni arra, miért adnak ritka nevet a szülők a gyerekeinek. Az esetek többségében szeretnék, ha a névvel kitűnnének a társaik közül a könnyebb boldogulás reményében. Valóban nem ritka jelenség, hogy a különleges nevű gyereket nagyobb figyelem övezi. Ugyanakkor a névválasztás személyiségfejlődésre gyakorolt hatása nem ilyen egyszerű. Alaposan meg kell hozzá vizsgálni a családot, a gyermek fejlődését és környezetét. Tehát a kérdés valójában az, milyen családi dinamika hatására kapta a nevét?

A klinikai gyakorlatban ritka az az eset, amikor egy gyermek vagy felnőtt a nevéhez való viszonyulása miatt jelentkezik terápiára! Ha fel is merül a gyermek névadásával kapcsolatban kérdés, az általában teljesen összefügg a hozott problémával. Egy példa erre, amikor az egyik szülő nyomására kapott különleges nevet a gyerek és a válás után ez is kiéleződik egy konfliktusban.

Kérdés, hogy mit nevezünk egyáltalán különleges névnek? Normális jelenség ugyanis, hogy folyamatosan változnak a trendek. Az idősebbek furcsának találhatnak néhány mai keresztnevet, de mire felnőnek a gyerekek, számukra már természetesek lesznek.

Egy igazán egyedi név valóban nagyobb figyelmet generál a gyerek körül. Van, akit sokat csúfolnak miatta míg a másik gyerek menőnek számít a nevével. Ez a megélés sokkal inkább függ a gyermek egyéb körülményeitől, melynek csak egy része, hogy miért kapta a nevét.

Egy biztos! A gyerek a nevét egy életen át viseli, ezért minden eshetőséggel számolni kell. Az is lehet, hogy kicsúfolják majd! De érdemes a név elé tenni a doktor vagy a néni/bácsi jelzőt is. Úgy hogy hangzik?

Örökölt név, örökölt sors?

Mai napig gyakori, hogy a fiúk az apjuk, a lányok az anyjuk nevét kapják generációk óta. A családterápiában állandó kutatás tárgya a kérdés, vajon mennyire örököl a névvel együtt egy családi sorsot is a gyerek? Főleg érdekes kérdés, ha a foglalkozásuk is ugyanaz a felmenőknek. Felnőtt pszichoterápiában már inkább találkozunk olyan esetekkel, amikor valaki szabadulni szeretne a családi örökségektől. Ugyanakkor ilyenkor is sokkal inkább figyelembe kell venni a kliens személyiségét, családi körülményeit, élethelyzetét. A név inkább jelzésértékű lehet.

Összességében nem lehet egyértelmű választ adni arra, hogy önmagában a név van-e hatással a személyiségre vagy a névadás körülményei. De tapasztalatok azt mutatják, inkább ez utóbbi.

Ha tetszett a cikk és szeretnéd a Gyermekpszichológiai Magazint havonta olvasni, akkor iratkozz fel a HÍRLEVELEMRE!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn