Megkéselte osztálytársát egy 18 éves fiú Budapesten az iskolában

Felkavaró ilyen híreket kapni és biztosan másban is felmerült, mi késztethet egy kamaszt erre? Az ATV Híradójának kérdésére röviden összeszedtem, milyen kérdéseket kell ilyenkor mindenképpen végiggondolni a nyomozás során. (Persze a Híradó műfaja olyan, hogy csak rövid részleteket vágnak be, ezért leírok ide 3 fő pontot, természetesen a teljesség igénye és az eset pontos ismerete nélkül.)

  • Mindenképpen vizsgálat tárgyát kell képezze az elkövető személyiségének a vizsgálata. Különösen a személyiségzavarok irányába. Korábban úgy tartotta a szakma, hogy személyiségzavarról csak felnőtteknél beszélhetünk, de ma már tudjuk, hogy bizonyos jelek gyermekkorban is megfigyelhetőek. Bár diagnózist nem adunk, és egy gyerekkorban megjelenő tünet nem jelenti automatikusan azt, hogy biztosan kialakul felnőttkorra a személyiségzavar, visszafelé már látszik az összefüggés. A személyiségzavarral diagnosztizált felnőtt gyermekkori pszichés problémáit feltárva láthatunk összefüggéseket.
    Jelen esetben a szociális kapcsolatok, az agresszív viselkedés, az impulzuskontroll vagy a szélsőséges hangulatingadozások vizsgálat tárgyát kell, hogy képezzék.
  • Mindig vizsgálni kell az elkövető környezetét is. Milyen szociális körülmények között él? Milyen a család élethelyzete, a minta? Lehet-e ő maga bántalmazás áldozata? Történt-e vele komoly trauma? Stb.
  • Nem elhanyagolható kérdés az sem, mennyire lehet patológiás az internet használata? Vajon elérhet-e olyan tartalmakat, melyek egy ilyen cselekedetre buzdítják? Milyen játékokat játszik? Mennyi agresszió éri az online világban és hogyan tudja ezt kezelni?

Iszonyú komplex kérdés ez, és valószínűleg hosszú és bonyolult szakértői vizsgálat lesz az, ami felderíti a bűncselekmény indítékát.

A történtek feldolgozása közös ügyünk. Az iskola tanulói, a tanárok, az iskolai vezetőség, a szülők és pszichológus kollégák együttes bevonása fontos lépés.

A riportot ide kattintva visszanézheted.

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!