Költözés? Így készítsd fel rá a gyereket!

költözés
Fotó: Nubia Navarro (nubikini) Canva.com

Másik házba vagy albérletbe költöztök? Félsz, hogy nehezen viseli majd a gyermek a változásokat? Sokan éreznek így, mégis az általános tapasztalat az, hogyha jól felkészültök rá, akkor hamar megszokják a gyerekek az új helyzetet. Olvasd el, mire érdemes figyelni!

Először is szeretném ha tudnád, hogy egy egyszerű költözést a gyermekpszichológia normatív krízisnek tekint. Olyan általános, elkerülhetetlen esemény, ami a legtöbb család életében legalább egyszer előfordul és szükségszerű velejárója az életnek. Nem vagy egyedül tehát a kérdéseiddel és nem is érdemes túlgondolni a helyzetet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek könnyen és rugalmasan alkalmazkodik az új élethez.

Ezekre figyelj költözés során!

  • Beszéljetek róla, avassátok be a gyereket is életkorának megfelelően a döntésbe. Ha azt érzi, hogy ez egy közös családi projekt, akkor hamarabb elfogadja majd az új helyzetet.
  • Ha már megvan a lakás, érdemes bejárni a környékét akár még a költözés előtt.
  • Ő is segítsen az összepakolásban! Adhattok neki egy bőröndöt és bepakolhatja a ruhát vagy a játékait. Így tevékeny részese a folyamatnak.
  • Ha lesz saját szobája az új helyen, akkor amennyire csak lehet, hagy döntsön ő maga a szoba színéről, berendezéséről és a játékok hekyéről. Az is jó, ha mutattok neki 2-3 olyan színt, ami nektek is tetszik és azok közül ő választhat. Csak olyan helyzetben kapjon döntési jogot, ahol tényleg mindegy mit választ.
  • Csinálhattok egy búcsúzási rituálét a régi lakástól. Ez lehet egy kimondottan utolsó vacsora, egy kisebb ünneplés. De a kisebb gyerekekkel jelképesen el is lehet köszönni a lakás helyiségeitől is.
  • Az új helyre való költözés az első időkben leginkább kaotikus. Ugyanakkor ez egy kiváló alkalom a családi kuckózásra. Ha a gyerek kalandként gondol erre az időszakra, akkor a humor oldja majd a feszültségét. 🙂
  • Ha a közvetlen környékről vagy a településről is elköltöztök, akkor az ismerősöktől is el kell búcsúzni. Sőt a környéket is érdemes utoljára végigjárni. Az ilyen kis rituálék nektek is segtenek továbblépni.

Az első időkben lehetnek átmeneti nehézségek, nem várt változások a gyermek viselkedésében. Sokan mesélik, hogy nem szívesen alszik egyedül az új helyen vagy nagyon hiányolja a régi szobáját. Fontos, hogy türelemmel legyetek iránta. Nagy változás a költözés egy gyermek (és a család) életében. Ahogy belakjátok az új helyet, úgy lesz egyre könnyebb.

Külföldre költözés témájában egy korábbi cikkemet a blog.hu oldalon írt blogomban olvashattok.

Még több családi témát ezen az oldalon találsz!

Szeretnéd jobban megérteni gyermeked lelkivilágát?

Nézd meg, hogyan segít neked ebben A magabiztos szülők iskolája!
Népszerű!

Tetszett a cikk?

Akkor kérd az INGYENES Gyermekpszichológiai Magazin Hírlevelet és én minden hónapban elküldöm neked a legfrissebb híreket, cikkeket és különleges ajánlatokat a Gyermekpszichológus BLOG-tól!

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn