Iskolakezdés karantén után: A 3 leggyakoribb kérdés

A 2019-2020-as tanév második fele a világ diákjaink többségénél otthoni tanulással telt. A koronavírus járvány elleni védekezés átformálta az oktatási rendszert is és eddig soha nem tapasztalt keretek között tanultak egész tavasszal a gyerekek. Az online oktatásra való átállás igazi kihívás volt a diákoknak, a tanároknak és a szülőknek egyaránt. Ugyanígy már most május végén sokan aggódva gondolnak bele, milyen lesz a visszatérés a normál kerékvágásba a nyári szünet után.

Fél év kihagyás hatása a gyerekekre

Most még csak kérdésként merül fel, vajon milyen hatással lesz fél év iskola nélkül a diákokra, hiszen az otthoni körülmények családonként nagyon változóak. Számoljatok azzal, hogy ez a helyzet mindenkinek új, így a megoldást is közösen kell ki

A 3 leggyakoribb kérdés:

  • Hogyan fog tanulmányaiban felzárkózni a gyerek a többiekhez, ha az otthon töltött idő alatt kevesebbet tudtunk vele tanulni mint kellett volna?
  • A karantén alatt nagyon magába fordult, úgy tűnik egyre kevesebb igénye van az osztálytársaival találkozni. Mivel segíthetek neki, hogy kimozdítsam otthonról?
  • Iskolaváltás esetén mire készüljünk?

Felzárkózás a tanulmányokban

Ha szülőként azt látod, hogy gyermeked tanulmányi eredménye a karantén alatt elmaradt az elvárt szinttől, akkor ezt mindenképpen jelezni kell az iskola felé. Beszéljetek a többi szülővel is és ha mód van rá, akkor közösen jelezzétek a problémát az osztályfőnöknek. Ideális esetben az iskola partner ebben és tanév elején időt szánnak a felzárkóztatásra.

Nyár végén hagyjatok időt a tanévkezdére való ráhangolódásra. Valószínűleg a legtöbb gyereknek szüksége lesz egy kis pótlásra, a tananyag átnézésére augusztusban. Most még nem látjuk, hogyan lesznek nyitva nyáron az iskolák, milyen ügyeleti rend szerint fogadnak majd gyerekeket, de valószínűleg kapnak a családok iránymutatást a szeptemberi újrakezdéshez. Ha mégsem, akkor kérjetek! Természetesen nem azt mondom, hogy ugyanolyan tempóban kell tanulni nyáron mint iskolaidőben. A lényeg az iskolai napirendre való áttérés fokozatos bevezetésén van.

Szeptemberhez közeledve apránként kezdjetek visszaállni. Keljen fel és feküdjön le időben a gyerek. Legyenek meg a fő étkezések és ilyenkor lehet egy kis tanulási időt ismét beiktatni.

Magába fordult a gyerek a karantén alatt

Leginkább kamaszok szülei jelezték a problémát, hogy minél többet van otthon a gyerek, annál kevésbé kimozdíható. Az eddig nyitott, társasági fiatal most nem is szeretne a barátaival sem találkozni, „elpunnyadt” a hétköznapokban. A kamaszokat pedig szülőként is egyre nehezebb motiválni…

Sajnos a bezártságnak a motiválatlanság is következménye lehet. Ilyen esetben érdemes egy kicsit távolabbról indulni és nem egyből lerohanni a gyereket, hogy mozduljon ki. (Akkor szinte biztosan ellenáll) Az egyik leghatásosabb módja a motiválásnak a sport. Ha egyedül szeretne mozogni, az is jobb a szobában ülésnél. De kiváló családi program lehet egy közös bicajozás vagy labdázás.

Segíti a kimozdulást, ha a kamasznak is van napirendje és ebben szerepet kapnak a ház körüli munkák. A házimunka elvégzése is aktivitással és felelősséggel jár.

Végezetül pedig, hamarabb keresi a társaságot a gyerek, ha nem a szülő, hanem a társai hívják. Ezért akár beszélhettek is a többi szülővel, hogy hívja el az ő gyerekük a tiéteket valahová.

Mire figyeljünk iskolaváltás esetén?

Ha a gyerek szeptemberben új iskolát kezd, akkor 2 dolog lesz nagyon fontos. Az egyik az új intézmény megismerése, a másik pedig a régitől való elbúcsúzás. (Az első osztály kezdéséről külön cikket írok) Ha semmilyen más mód nincs az iskolától elköszönni, akkor legalább néhány osztálytársat meg lehet hívni egy kültéri búcsúbulira. Ennek a megtartása már most május végén megengedett. De írhat a gyerek egy köszönőlevelet a tanároknak vagy elmehettek együtt „elköszönni” az iskola épületétől, aztán pedig elnyalni közösen egy fagyit, mint egyfajta búcsúzási rituálé.

Az új iskola megismerését szintén segíti, ha már nyáron megismerkedhet új osztálytársakkal. Kérdezzétek ki őket milyen az új iskola, milyen szabályok vannak, kik lesznek a tanárok stb. Az új iskola épületéhez is el lehet sétálni és gyakorolni az odavezető utat.

Végezetül ismét szeretném elmondani, hogy egy ilyen karanténhelyzet utáni újrakezdés az egész társadalomnak ismeretlen terep! Nem vagytok egyedül a problémával!!

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!