Hogyan támogasd kamasz gyermeked? Családi életciklus váltás.

Családterápiás kutatók már az 1970-es évektől vizsgálták a hasonlóságot az egyéni és a családi életciklus váltások között. A személyiségfejlődés szakaszoló elméletei viszonylag stabil, időben jól behatárolható életszakaszok mentén írja le a személyiséget. Elméleteik alapján mindegyik ciklusnak megvan a maga feladata, melyet ha sikeresen teljesít a személy, akkor érettebben lép tovább a következő életciklusba. Sikertelenség esetén pedig elakadásról, regresszióról beszélhetünk. Családterápiás és pszichoterápiás megközelítésben fontos a személyiségfejlődést ezen struktúrák mentén is feltérképezni.

Mind az egyéni, mind pedig a családi életciklus váltásban külön életkori szakaszként tekintenek a kamaszkorra. Ebben a cikkemben most a család oldaláról szeretném a serdülőkorral járó változásokat leírni.

Kamaszkor mint családi életciklus váltás

Sokszor kérdezik ezt tőlem a szülők, honnan tudják, ha belépett a kamaszkorba a gyerekük? Általában ha már felmerül a kérdés, akkor valamilyen változás elkezdődött. A gyerek elkezdett lázadni, nem érdekli a szülő véleménye. De mégsem egyértelmű a helyzet, hiszen máskor meg odabújik, kéri a puszikat.

Egy biztos, ha azt érzed, hogy megváltozott a gyerek viselkedése és már nem hatnak úgy rá az eddigi nevelési elvek, akkor nektek is változtatnotok kell. De ez nem mindig ilyen egyszerű.

A kamaszkorral egy új családi életciklus veszi kezdetét. Új szükségletek jelennek meg a családban és ezzel együtt el kell fogadni az új feladatokat, kihívásokat. A változás új viselkedés- és kapcsolatformákat hív életre. Ugyanakkor veszteségek is keletkeznek. A már nem működő régi kereteket és szabályokat el kell engedni.

Új szükséglet a gyermek útkereső viselkedése, de a szülők életében is ebben az időszakban jön el az ún. életközépi válság. Amikor hosszú évek produktív munkája után, ahogy a gyerekek is lassan kirepülnek a fészekből, bennük is felmerül a kérdés, hogyan szeretnének ezt követően élni? Ezzel együtt az idősödő nagyszülői generáció felé is elkél a segítség. Az új életszakasszal járó feszültségek hatására a családi határok rugalmassá válnak, ami lehetővé teszi a gyerek számára a külvilág felfedezését egy biztonságos családi háttérrel.

Irányelvek a kamaszok nevelésében!

  • Törekedj a partneri viszonyra vele! Ebben a korban büntetésekkel, jutalmazásokkal már nem sokra mégy. Sokkal fontosabb, hogy érezze, megértő fülekre talál és te mellette vagy akkor is, ha bajba kerül.
  • Vigyázz a tiltással! Lehet, hogy épp az ellenkezőjét éred el vele. Ha valamit szimplán nem engedsz neki és ezt tekintélyelvű módon szeretnéd betartatni vele, számíthatsz rá, hogy csak azért is megcsinálja majd a hátad mögött.
  • Elő az észérvekkel! Próbáld meg a “felnőtt énjét” megcélozni, ha valamit szeretnél elérni nála. A felnőtté válási törekvésével sokkal jobban motiválható.
  • Segít, ha te magad is tudsz beszélni a saját nehézségeidről, esendőségedről. Hiteles példa megosztani vele, mennyire nehéz neked is egy-egy vitás helyzetetek kezelése.
  • Szentbeszédek helyett hozz fel saját példákat az életedből. Pl te hogyan kezeled a konfliktusokat a munkahelyeden? És a párkapcsolatodban?
  • Kérd ki a véleményét, vond be a döntéshozatalba!
  • Adj neki felelősséget! Teremts olyan helyzeteket, ahol érezheti, mekkora felelősséggel tartozik a tettei miatt. Ne felejtsd, ez a felnőtt élet velejárója!

További érdekes cikkeket a családról itt olvashatsz!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!