Egy jolly joker nevelési tipp cikis helyzetekre

Képzeld el azt, hogy egy nap az ovis gyermeked azzal jön haza az oviból, hogy „szexeset” játszottak. Te mit reagálnál? Azt hiszem a legtöbb szülő avarba jönne, leperegne előtte egy konkrét aktus képe és valamilyen magyarázatot keresne.

Én azt javaslom, inkább KÉRDEZZ! Kérdezd meg a gyermeket mit jelent pontosan az a szexes játék? Mit csináltak? MI volt a játék lényege? 

A kérdezéssel így:

  • Megtudod, mi jár pontosan a gyermek fejében? Mi történt valójában? Mire gondol ő?
  • Nyersz egy kis időt a válaszadásra. Ez a néhány másodperc is elég arra, hogy felocsúdj a döbbenetből.
  • Elkerülheted a túlmagyarázást. Nincs is annál kínosabb, mint amikor szülőként belemegyünk egy körmönfont mély beszélgetésbe, és közben a gyermek csak néz ránk. Nem is érti, miről van szó. Egyszer egy kliensem mesélte, hogy a lánya jött haza az oviból és huncut mosollyal meséli, hogy a nagyobbak szerint nem is létezik a Mikulás. Az anyuka elkezdett magyarázkodni, majd rövid időn belül a kislány közölte vele, hogy „De én nem hittem ám el.” Képzelheted…

Szóval inkább kérdezz, az a biztos.

Ha megnéznél erről egy részletesebb videót is, kattints ide! (Felirattal is nézheted, ha bekapcsolod alul a csúszkán a „felirat c” gombot.)

A fejedre fog nőni az a gyerek, én megmondom neked előre. Nem vagy elég következetes szülő! Mi az, hogy ráhagyod, mennyi csokit ehet? Ki az úr ebben a házban, te vagy a gyerek? Ismerős?

Jó kis elbizonytalanító okosságok ezek… Főleg akkor, amikor az ember maga is bizonytalan, fáradt, nulla türelme van már az egész gyerekneveléshez és legszívesebben csapot-papot otthagyva elszaladna. Nem is segít ilyenkor a 120. gyereknevelési tanács. Teljesen felesleges egy ilyen mélyponton még a buddha nyugalommal stresszelni magadat. Lépj hátra egyet, és kezdj el rendszerben gondolkodni a következetességről. Értsd meg, mit is jelent valójában a következetesség! Milyen helyzetekben jó, ha következetes vagy és mikor fölösleges ezen stresszelned? Hol vagy ebben te szülőként?

Készítettem egy ingyenes online kurzust, amiben segítek neked, hogy rendszerszinten következetesebb szülővé válhass.
<<<Csak kattints ide és töltsd le.>>>

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!