A szobatisztaság kialakulása körüli időszakban gyakori jelenség a székletvisszatartás, mégis keveset hallunk róla. Talán azért, mert ez nem az a hétköznapi csevegős téma és sokszor kínos is beszélni róla. A múltkor egy anyuka teljesen meglepődve mesélte, hogy az egyik ovistárs anyukával beszélgetve kiderült, hogy az ő fia is csak 4 naponta kakil, de ők ezt nem is tartják problémának. Ennyit számít az, hogyan kezeli a helyzetet a család!

A székletvisszatartás oka

Amikor a székletvisszatartásról konzultálok egy családdal, először mindig jól körbejárjuk magát a problémát és a kialakulásának a körülményeit. Sokszor tapasztalom, hogy egy rossz székelési élmény indítja be a folyamatot. A kisgyerek megijed, rosszul éli meg a kakilást és a következő alkalommal már fél a WC-re menni.

Más esetekben eleve szorulásos a gyermek. Korábban is ritkábban volt széklete és egy idő után tovább ritkulnak az alkalmak, mígnem már a család számára is feltűnik a probléma. Ugyanakkor az okok nem mindig egyértelműek és egy idő után talán kevésbé fontosak is, annyi egyéb pszichés teher rakódik a gyerekre. Viszont ha köthető valamihez a székletvisszatartás kialakulása, akkor az okokkal is dolgozni kell!

Az életkor szerepe a székletvisszatartás kialakulásában!

A kakilással kapcsolatos problémák jellemzően 2-5 éves kor között jelentkeznek, ezért fontos megérteni, milyen fejlődési folyamatok mennek végbe ebben az időszakban. A szobatisztaság alakulása során a kakilás terén kicsit később önállósodnak a gyermekek, és ebben az érzékeny fejlődési szakaszban egészen apró dolgok is megzavarhatják a kakilás rituáléját. Elég egy kellemetlen élmény idegen helyen vagy egy betegséggel járó hasmenés, máris kialakulhat egy átmeneti félelem a székeléstől.

A szobatisztaság az első olyan önálló tevékenység, amit egyedül végez a gyerek. Ő irányítja a folyamatokat, ő gyakorolja a kontrollt a teste felett. Ezért nem szabad túlságosan beleavatkozni, leuralni, átvenni az irányítást a kakilása fölött…

A székletvisszatartás kezelése

Minden testi tünet kezelésének első lépése az orvosi okok feltárása és kizárása. A székletvisszatartással kapcsolatban meg kell nézni, vajon lehet-e belgyógyászati oka, esetleg allergia tünete. Ha felmerül orvosi ok, akkor ki kell azt vizsgálni!

Alap kérdés az étrend megfelelő kialakítása. Fontos, hogy rostban gazdag táplálékot kapjon a gyerek. A sok zöldség és gyümölcs is lazítja a székletet. Figyelni kell a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!

A fizikai aktivitás, elegendő mozgás és sportolás szintén segíti az emésztést.

Hagyd, ez az ő dolga! – A szeékletvisszatartás pszichológiája

A székelés egy intim tevékenység. Normál esetben a gyerek önállóan ráül a WC-re (vagy a bilire) és ha végzett segítséget kér a tisztálkodáshoz. 3 éves korban már szégyenérzet is társul a bekakiláshoz és a gyerekek nem szeretik, ha központi téma az ő ürítésük. Gondoljunk bele felnőttként is, mennyire kellemetlen lenne, ha folyton azt kérdezgetné a családunk, mikor kakiltunk utoljára. Jegyezd fel egy lapra, hányszor kerül szóba egy nap a kakilás! Ha a vécézési időn túl is többször, akkor mindenképpen figyelni kell rá, hogy ne legyen olyan sokszor téma.

Azt tapasztalom, hogy sok család a közös programokat is a kakilásnal rendeli alá. Egy idő után pedig a gyerek székelése átveszi az irányítást mindenki fölött. Már a nagyszülők is úgy jönnek hozzá, hogyha kakil ajándékokat adnak neki.

A pszichterápiás folyamat része ezeket a berögződéseket leépíteni és kialakítani a megfelelő ürítési szokásokat!

Eszközok, amivel segíthetsz a gyereknek!

  • A székletvisszatartás görcsösségét lazítással lehet leginkább oldani. A lazítás pedig érvényes a családi légkörre is. Ha nagy otthon a feszültség, az nem kedvez a javulásnak.
  • A koszolás, sarazás, agyagozás segítheti az ellazulást. A piszok ebben az esetben analógiája a székletnek, és ezek a tevékenységek segítenek az undort is legyőzni.
  • A kakilás körüli rituálét érdemes végiggondolni és amennyire csak lehet egyszerűsíteni. A vécén töltött időt is maximalizálni kell. Nem lesz könnyebb a helyzet, ha egy fél napig ott ül.

Ha a székletvisszatartás problémája már túlmegy egy határon és azt érzed, túlságosan kitölti a napjaitokat, akkor érdemes gyermekpszichológushoz fordulni. Már önmagában a probléma megosztása és a megoldás kiszervezése nagy terhet levesz a család válláról. A gyermekpszichológia eszközei pedig elég jó hatásfokkal segítenek! Úgy is, hogy sokszor a gyermekkel való találkozásra nincs is szükség.

Nem szabad sokáig húzni a probléma kezelését, mert az idő csak elmélyíti és tovább fokozza a pszichés terhet a gyermeken. Időpontot a rendelésemre itt kérhetsz!

A szobatisztasággal témájában a Gyermekpszichológus BLOG korábbi oldalán több cikket is írtam. Itt olvashatod el őket!

névtelen terv (1)

9 jel, hogy a kamasz gyermeked bajban van

Ne gondold, hogy az a jó, ha kamaszkorú gyermeked soha nem lázad vagy a legjobb barátjaként kezel. A serdülőkori identitáskrízis egy megúszhatatlan változás a család életében. Akárcsak a dackorszak idején, itt is szélsőséges érzelmi állapotok

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!