Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

Mindegy mennyire sír, csapkod, kiabál, visszabeszél, a „jó szülő” azt elviseli. Nem emeli fel a hangját, hanem nyugodt, türelmes hozzáállással szépen megbeszéli a gyerekkel a problémát.

Csakhogy ez nem egy reális elvárás magunkkal szemben. Ugyanis emberi és szülői minőségünk része az is, amikor nehéz érzéseink vannak a gyerekünkkel kapcsolatban: csalódottak vagyunk, haragszunk rá, szomorúak vagyunk miatta. 

Az elég jó szülőség sokkal inkább arról szól, miként tudjuk megérteni, mi zajlik a gyerekünk lelkében? Miért kiabál, sír és csapkod? Mi a motivációja? Mit szeretne elérni? 

Állj meg egy pillanatra, amikor azt érzed, elfogyott a türelmed. Próbálj meg két lépést hátra lépni, és figyeld meg magatokat. Mit látsz? Mi történik? Hogy van a gyereked? Mit szeretne kifejezni ezzel a viselkedéssel? 

Mert ha csak annyit érzékelsz, hogy a gyerek „hisztizik” (már ez a szó önmagában leírja a viselkedését) amire az a tanult válaszod, hogy bírd ki maximális türelemmel, addig csak egy helyben toporogsz. Holott ha felteszed magadnak a megfelelő kérdéseket, és megérted mi zajlik a gyereked lelkében, rögtön adni fogja magát a megoldás.

  • Vajon mire lehet szüksége a gyerekednek, ha azért sír, mert már késő délután van és túlfáradt?
  • Mit tegyél, ha azért csapkod a gyerek, mert most kezdte az ovit és így adja ki az egész napos feszültséget magából?
  • Szerinted milyen érzelmi támogatásra lehet szüksége, amikor éppen sokadjára kiborult, mert te már megint csak a testvérére figyelsz?

Ugye mennyire más így a kérdés, mintha csak annyit kérdezel, hogyan legyél türelmes, amikor „hisztizik” a gyerek?

Ha szeretnél magabiztosan türelmesebb szülő lenni, és nemcsak magadra erőltetnéd a türelmet, akkor szeretettel ajánlom neked a nagyon gyakorlatias és igazán elérhető árú „Így legyél türelmesebb szülő!” kurzusom. (Itt a link)

névtelen terv (31)

Neked birka türelmed van?

Sok szülő azt gondolja, hogy a „jó szülőség” mércéje az, mennyire van minden áron türelme a gyerekéhez.

ingyenes kurzus

A te gyermeked

web fooldal 6 ingyenkurz (1)
  • Tud türelmesen várakozni vagy úgy érzed túl hamar türelmetlenné válik?
  • Eljátszik szépen egyedül vagy folyton csak téged nyaggat, hogy játssz vele?
  • Hagyja, hogy nyugodtan telefonálj és válts néhány szót egy másik felnőttel vagy állandóan közbeszól?

Ha így érzed, akkor neked készítettem el az „Így tanítsd türelemre a gyermeked” INGYENES online gyermekpszichológiai kurzust. Kattints a gombra és töltsd le.

ÉRDEKELNEK AZ ÚJDONSÁGOK?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

A legfrissebb gyermekpszichológiai hírek személyesen tőlem!